Намалиха присъдите на Черната вдовица и съучастника ѝ, изпрали над 3 млн. лева

0

Пловдивският апелативен съд намали присъдите на обвинените в изпиране на над 3 млн. лева Бойка Янушева, известна като Черната вдовица и съучастникът ѝ Слейман Хамед.

Янушева ще лежи в затвора 4 години, а Хамед – 5 години. И двамата ще изтърпят присъдите си при първоначален общ режим. Глобите определени от първоинстанционния съд остават непроменени, а именно – 120 000 лева за Слейман Хамед и 60 000 лева за Бойка Янушева, пише TrafficNews.

Припомняме, че двамата бяха задържани на 16 април 2021 година, а делото срещу двамата стартира в Окръжен съд-Пловдив в началото на февруари 2022 година. На 22 март Янушева изрази готовност да признае вината си, докато Хамед оспори обвиненията. Въпреки това двамата сключиха сделка с прокуратурата и получиха редуцирани присъди.

Черната вдовица беше осъдена на 5 години затвор, а съучастникът й Слейман Хамед на 6 години и 8 месеца. Това стана по съкратената процедура с признаване на вина, което им гарантира намаляване с 1/3 на наказанията.

Според обвинителния акт Янушева и Хамед са привлечени към наказателна отговорност за изпирането на 1 617 844 евро. Двамата са извършили 107 финансови операции. Парите са били наредени към банкова сметка в Китай, като 17 финансови операции са били успешни, а останалите 90 са били блокирани.

По време на престъплението, Янушева е регистрирала фирми на десетина безимотни граждани, а след това им е отворила фирмени банкови сметки. Тя и ливанецът получавали пари от компютърни измами и после ги нареждали за Китай уж по търговски договори. Двамата вземали процент от всеки превод.

Установено е, че за период от 2 години група от лица са успели да изтеглят или пренасочат сериозни финансови средства на територията на област Пловдив.

Хамед предложил на Янушева да съдействат на лица, които живеят в чужбина, да укриват и „изпират“ незаконно придобити финансови средства чрез извършването на банкови операции с тях. Двамата щели да получат процент от всяка „изпрана“ сума. Те разпределили функциите си.

Черната вдовица трябвало да осигурява хора, на чието име да бъдат регистрирани търговски дружества със седалище и адрес на управление в България. Такива били създадени на лица от Първомай и Пловдив. Имената на фирмите били посочени от извършителите, като те наподобявали огледално действително съществуващи и реално работещи такива.

На новооткритите дружество трябвало да бъдат разкрити банкови сметки и активирано онлайн банкиране. След това потребителското име и паролата следвало да бъдат получени от Бойка и предадени на Хамед. Той от своя страна ги предоставял на извършителите, които живеели в чужбина.

В последствие по сметките на дружествата следвало да постъпват значителни суми в чуждестранна валута, което е ставало чрез компютърни измами. Чрез онлайн банкирането към сметките трябвало да се направят финансови операции от извършителите. Това е ставало чрез нареждане на пари към сметки извън територията на България с цел изпирането им.

По описания механизъм на 14 април 2021 г. по сметката на едно от дружествата постъпила горепосочената сума и с парите били извършени 107-те финансови операции с цел прикриването на произхода на средствата и попадането им при извършителите.

Във времето, Бойка Янушева стана известна като „черната вдовица“, след като погреба двамата си съпрузи. На 30 декември, ден преди началото на 1999-а година, собственикът на „Мотобойс“ Георги Манчоров е открит разстрелян в апартамента си в ЖР „Тракия“. Веднага след убийството криминалистите разпитват Янушева и съдружниците й, правят обиски в офисите й и в дома й. Доказателства, които да я свързват с разстрела, не са открити. Фактът, че убиецът е влязъл в апартамента с оригинален ключ буди подозрение. Няколко години по-късно Янушева погребва и следващия мъж, с който живее – о.з. полковника от ДС Ленин Димитров. През годините Янушева бе замесена в серия измами и има няколко присъди.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.