Наказаха служителка на КАТ, регистрирала луксозен джип с фалшиви документи

0

Служителка на КАТ Бургас е с дисциплинарно наказание „последно предупреждение“ заради това, че е допуснала регистрацията на луксозен джип „Ланд Ровър“ с фалшиви документи. Това е едно от скъпите возила, които разследващите иззеха като част от разбитото ОПГ на Стоян Атанасов-Пижака.

По разследването не беше установена съпричастност на служители на КАТ, защото липсваха солидни доказателства.

Извърши се обаче вътрешна проверка, която установи странни грешки на няколко служителки на звеното.

Една от тях е дама с инициали К.Н.Н. – служител с 20-годишен опит в системата. Тя е допуснала необясним гаф, облагодетелствал автомафията на Пижака. За случая може би нямаше да узнае никой извън системата на МВР, ако въпросната служителка не бе обжалвала наказанието в съда.

Между кориците по делото, гледано в Бургаския окръжен съд, става ясно, че на 8 април 2022 година К.Н.Н. е регистрирала на джип „Лан Ровър“, модел „Рейндж Ровър Спорт“ с фалшиви италиански документи.

Фрапиращото е, че не става дума за добре подготвени ментета, а за евтини копия, които служителката с дългогодишен стаж, трябвало лесно да разпознае – цветовото изпълнение било различно, шрифта и текстовете на бланката – също, нямало водни знаци, а хартията била с коренно променени оптични характеристики, спрямо оригиналните бланки.

Чиновничката от КАТ твърди, че не е проявила небрежност, тъй като не била преминала специално обучение, за да разпознава фалшивите сертификати, а на работното си бюро не разполагала с каталог от образци на оригиналните документи.

Бургаският окръжен съд обаче не приема аргументите й. Смята, че тя е допуснала небрежност при изпълнението на служебните си задължения и отхвърля жалбата й.

„К.Н.Н. е с 20-годишен трудов стаж на длъжността. Очаква се да бъде наблюдателна, рутинирана и да забележи най-малкото различния цвят на представеното свидетелство, както и липсата на водни знаци“, пише в мотивите си БОС.

Припомняме, че при спецакцията, която се реализира през лятото на 2022 година бяха задържани 11 луксозни автомобила висок клас, които с фалшифицирани документи са били регистрирани в КАТ Бургас. Арестувани бяха седем лица, а сред тях и застрахователен агент.

Прокуратурата посочи за бос на канала известният ъндърграунд бос Стоян Атанасов-Пижака, който издъхна преди няколко месеца, на 56 години, след тежко боледуване, съобщава Флагман.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.