НАГЛОСТ: За ченгета тестовете за дрога на КАТ са менте, но за шофьорите няма проблем

0

Полицейски синдикати поискаха съда да отмени наредбата, по която ги проверяват за употреба на наркотици

„Миналата година заплатите в МВР са вдигнати с 20%. Не ми се струва разумно повишение да има и тази, без да е ясно дали са го заслужили с работата си”. Така финансовият министър Асен Василев коментира организираното от синдикатите в МВР протестно шествие с искане за увеличение на основните заплати с поредните 10%.


В крайна сметка, при приемането на бюджета за 2023 г. депутатите за пореден път клекнаха пред заплахите на ченгетата, че ще спрат работа, ако не им се угоди. В замяна представителите на бунтовните полицейски синдикати забравиха да обещаят, че колегите им ще подобрят своята работа. Без отговор остана и въпроса защо МВР се ползва с нулево доверие сред гражданите, от чиито данъци те вземат заплати.

Оказа се, че мълчанието на синдикалистите не е случайно. Докато бюджета се приемал, те са водили борба с друга несправедливост към колегите им. В своя молба до Върховния административен съд (ВАС), синдикалистите настояват да отпадне един от последните начини за контрол дали служителите в МВР защитават правата на гражданите или ходят проформа на работа, колкото да си отспят след поредния купон. Заради стотици сигнали за неадекватни полицаи, миналата година ръководството на МВР издаде заповед да започне масово тестване за алкохол и наркотици на застъпващите на смяна униформени. Резултатите от кампанията не закъсняха, проверяващите засякоха десетки полицаи, чиито проби за дрога са положителни.


Естествено, след това се започна с оправданията как тестовете са невалидни, защото са силно чувствителни и често бъркат лекарства и дори енергийни напитки с наркотици. За това и от Централния полицейски синдикат на МВР са подали молба до съда за отмяна на наредбата, по която се тестват.


Колкото и цинично да звучи, ченгетата настояват това да важи само за тях. Но не и за редовите шофьори, които ще продължат да се проверяват на пътя със същите тестове менте! Явно униформените се считат за по-привилегировани, а гражданите… тях кучета ги яли.
Нека не бъдем разбирани погрешно. От „Уикенд” нямаме нищо против да спрат проверките на полицаите с фалшивите тестове. Но това трябва да важи и за шофьорите. Както вече сме писали, експерти от години алармират, че те са абсолютно негодни, давайки огромен процент грешни резултати. Така вместо да има превенция на пътя, се съсипва живота на хиляди шофьори. Тази дребна подробност незнайно защо е пропусната в молбата на полицейския синдикат до съда.
Всъщност, това си има своето обяснение. Ченгетата не са толкова луди, та да обявят работата си за напълно безсмислена. Вместо това, синдикалистите са се заяли с юридическите формалности, как точно е издадена наредбата за задължително тестване на полицейските служители. Униформените не се свенят да се изкарат и жертви. В жалбата им е цитиран чл. 29 от Конституцията, че никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие. Защо обаче това не важи и за шофьорите, а само за проверяваните по време на смяна ченгета, не става ясно.


Неофициално, полицейски шефове също признават, че между 30 и 40% от кръвните проби на засечените с тестовете „дрогирани” шофьори, впоследствие се оказват отрицателни. Едва ли е изненада, че този неудобен факт е спестен в информациите от пресцентъра на МВР. Вместо това, ежедневно сме засипвани с бодри рапорти колко „надрусани” шофьори са хваната при поредната полицейска акция през денонощието.


От години пътна полиция използва при проверките си тестът „Draeger DrugCheck 3000”, който с проба от слюнка може да улови следи от пет вида наркотици – марихуана, амфетамин и метамфетамин, кокаин, морфин и метадон. Дребен детайл е, че тези тестове не са предназначени за такъв тип контрол. Дори и самият производител изрично уточнява на своя сайт, че положителната проба от „Draeger DrugCheck 3000” не е 100% гаранция, че е изследваният шофьор в момента е надрусан. Тестът е толкова чувствителен, че може да засече следи от дрога, която е употребена дори няколко седмици по-рано. За да е пълен абсурдът, влияние върху резултата може да окажат и куп невинни вещества като хранителни добавки, кофеин, енергийни напитки и различни безобидни лекарства. Тестът може да светне в червено и в случаите, когато шофьорът малко преди това е пушил цигара, дъвкал дъвка, ял сандвич или пил кафе. В такива ситуации трябва да се изчака поне 10-15 минути, преди да се направи теста, се казва в инструкцията на „Draeger Drug Check 3000”, публикувана в официалния сайт на производителя. Всеки, имал съмнителното щастие да бъде тестван от КАТ, може да потвърди, че това изчакване масово не се спазва.
„Апаратът на КАТ може да отчете наличие на опиати, дори и ако шофьорът е ял кифла с маково семе”, обяснява фармакологът проф. Георги Момеков.


Предупрежденията на проф. Момеков не трогват катаджиите и върху всеки заловен нарушител моментално се стоварва цялата строгост на закона. При положителен тест следва незабавен арест и съставяне на акт, обиск, отнемане на книжката, прекратяване регистрацията на автомобила. От тази седмица е в сила и нова рестрикция. Поправка в Наказателния кодекс, приета тихомълком, предвижда конфискация на автомобила на всеки седнал зад волана пиян или надрусан. Честа практика е ченгетата да цъфнат и в дома на „наркомана” за обиск. Той е без разрешение на прокуратурата, защото се прави в „условия на неотложност”. Какви са те, обичайно остава мистерия.
Не са рядкост случаите, когато полицаите „забравят” да споменат на изуменият, че е седнал надрусан зад волана шофьор, че има право да даде и кръвна проба. Дори и да си знаете правата, възникват и други пречки. Вземането на кръв задължително трябва да стане в присъствие на униформените, но те понякога отказват да се „разкарват излишно”, макар да са задължени, става ясно от десетки съдебни решения. В случай, че „надрусаният” гражданин много настоява да се възползва от правата си, му се прилага и своеобразно отмъщение. Той е откарван до болницата с белезници, все едно е опасен бандит, а свидетели на унижението му стават десетките пациенти и лекари. Без да изчакат резултатите от кръвния тест, служителите на КАТ незабавно изпращат протокола с резултатите от полевия тест в прокуратурата за повдигане на обвинение. Там протестите на шофьора, че никога не е вземал наркотици, също не важат.


До някъде е успокояващо, че без резултат от кръвния тест дело срещу „наркомана” не може да започне. За да докаже невинността си обаче, шофьорът трябва да премине през един малък ад, разказват препатили. Оказва се, че лабораторията във Военномедицинска академия София единствената е сертифицирана да прави кръвни изследвания за наркотици. Заради честите кампании на КАТ срещу пияни и надрусани шофьори, тя е затрупана от работа. Все пак работещите там на първо място се грижат за своите болни пациенти, и едва когато остане време, почват кръвните проби на „наркоманите”. При такова натоварване, не е изненада, че резултатите масово излизат след 5-6 месеца. И това, ако имате късмет. Подобно забавяне не важи за „надрусаните” ченгета, спипани при рутинните проверки по време на работа. Техните резултати са готови за дни. Явно и това им се струва прекалено, щом обжалват наредбата, с която може да се контролира дали ходят адекватни на работа.


Решение на проблема с гражданите има. Да припомним, че още миналата година, служебния вътрешен министър Иван Демерджиев обеща да бъдат сертифицирани още няколко лаборатории в цялата страна, с което да се сложи край на безумното чакане. Обеща, но…


„На мен ми казаха, че изследването може да се забави година и половина”, разказа пред „Уикенд” възрастен мъж от Русе, който с изумление научава, че е подкарал колата си надрусан с амфетамини. Теста му от КАТ „Draeger DrugCheck 3000” е направен през януари, а резултат и до ден днешен няма. Освен безпокойството, че може да влезе в затвора, „наркоманът” е принуден да изпита и цялата прелест на хаотичната ни държава. Докато се чака резултата от кръвната проба, книжката му е отнета, а личният му автомобил, с който си изкарва прехраната като таксиметров шофьор спрян от движение.


„Вече 8 месеца съм принуден да стоя в къщи без пукнат лев. Добре, че са моите близки, та да не умра от глад”, оплака се русенецът пред репортер на „Уикенд”.


За съжаление, подобна съдба имат и още хиляди изловени от фалшивите тестове на КАТ „наркомани”, чиято професия е свързана с карането на автомобил. За тях едва ли е някакво успокоение, че щом някога, в светлото бъдеще, резултатът от кръвния тест се окаже отрицателен, те имат право да потърсят по съдебен път обезщетение от държавата за претърпените вреди. Според юристи, вече има куп дела, при които съответната регионална дирекция на МВР е осъдена да плати десетки хиляди левове на набедените от тестовете менте шофьори. Естествено, този разход не се отразява на парите за заплати на протестиращите униформени. Друг е въпроса дали полицейските синдикати не е редно да се загрижат и за правата на редовите граждани, обжалвайки тестването за дрога на самите тях с неточните „Draeger DrugCheck 3000”…

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.