Наглост: Убиецът Чеци иска 28 бона, бил самотен в килията с дървеници

0

Осъденият на 20 години затвор убиец на Яна Кръстева в Борисовата градина Николай Русинов – Чеци иска 28 800 лева от държавата. Мотивът – прекарал над 1200 денонощия в килия „самостоятелно“ и така се нарушила връзката му с външния свят.

Това е поредната нагла прищявка, с която Русинов губи времето на родната Темида. Той не спира да залива съдилищата с най-различни жалби – те са десетки всяка година и са за всевъзможни битовизми – от неполучено в кафеза свинско филе от майка му до конфискуван телефон и слушалки, които по закон е забранено лишените от свобода да притежават.

В същото време няма данни той да е платил и един лев от присъдената от съда кръвнина, която дължи на роднините на жертвата си.

Поредното недоволство на Русинов е свързано с вече изминал период. В жалбата си той посочва времето, когато все още бил обвиняем и после подсъдим. Става въпрос за периода октомври 2014 г.- април 2018 г.

Странно как Русинов се жалва сега – 5 години след като чу окончателната си присъда „виновен“ от ВКС. През въпросния период Чеци твърди, че още не бил признат окончателно за виновен, но бил заключен сам в килия по над 20 часа и настоява, че даже осъдените на доживотен затвор имали повече привилегии от него.

Килията му била тъмна и без достатъчно дневна светлина, влажна и имало дървеници и хлебарки. И тъй като не се движел много много, напълнял с 30 кг.

Убийството на 28-годишната Яна Кръстева е извършено в малките часове на 9 юли 2011 г. в Борисовата градина в столицата. Ден по-късно случаен минувач забелязва труп върху мръсно шалте и сред множество разхвърляни вещи.

Дошлите на място криминалисти откриват документите на жертвата и разбират нейната самоличност. Гледката е потресаваща. Личи си, че младата жена е била зверски бита преди сетния си дъх.

Няколко часа по-рано в района има концерт. Борисовата градина гъмжи от хора. Разследващите разбират, че малко преди да умре, Яна се засякла с Русинов в „Маймунарника“ в Борисовата.

В заведението двамата пият, танцуват. Яна е на седмото небе от щастие, защото тъкмо я били приели да учи в Софийския университет. Всичко е прекрасно, докато Яна не решава да си ходи, а Чеци тръгва с нея, твърдо решен, че му е излязъл късметът.

Пребива я жестоко, докато задоволява нагона си. Тя се опитва да се защити, той я удря по лицето. Накрая я удушава, притискайки носа и устата, както и шията й, твърдят разследващите.

По време на процеса експерти доказаха, че смъртта на Яна не е настъпила бързо, а напротив – мъчила се е 20-ина минути, съзнавайки, че краят е близо.

След като я умъртвил, убиецът просто си тръгнал. Русинов бе арестуван почти година след смъртта на младата жена, като известно време прекарва в чужбина, но се връща.

Причината е, че първоначално за зверството бе обвинен клошар на име Пламен, но впоследствие прокуратурата сне обвиненията от него и дори му се извини.

Белезниците щракнаха на ръцете на Русинов, след като ДНК експертизи на косми, открити по трупа на Яна, показаха недвусмислено, че именно Чеци последно е видял момичето живо. Въпреки това през целия процес той отрича да е убивал Яна.

Доказателствата обаче сочат друго. В края на 2014 г. първата инстанция – Софийският градски съд, осъди Русинов на доживотен затвор. САС обаче отмени доживотната присъда, като я намали на 19 години затвор.

Магистратите излязоха с мотива, че не било доказано Яна да е убита с особена жестокост. След решението почерненият баща на Яна – Явор, попита реторично чрез медията ни: „Че има ли нежно убийство бе, господа съдии“.

Третата, последна инстанция – Върховен касационен съд, наложи на Русинов 20 години затвор. Така през 2018 г. Чеци влезе в затвора, където и до днес излежава присъдата си.

Малко след решението на ВКС, таткото на мъртвото момиче си отиде и така и не дочака да види убиеца на детето си осъден на доживотен затвор.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.