Надзирателите бесни: Постоянно сме в затвора!

0

Недоволство от проведената в затворите реформа изразиха днес работещите във Врачанския затвор. Служителите са провокирани от изразеното вчера мнение на служебния правосъден министър Крум Зарков за това, че е много доволен от направената реформа. Според протестиращите реформата се изразява само в смяната на работното време на надзорно-охранителния състав.

Според председателя на синдикалното дружество към затвора във Враца Иван Тошев министърът е обявил, че извънредният труд е намален тройно, но не е казал, че това е за сметка на сигурността в затворите. „Намаляват се постове, по-малко служители застъпват в наряд, отпуските са почти спрени, колегите са психически и физически претоварени. Постоянно сме в затвора“, заяви Тошев.

Допълнителен проблем създават и незаетите щатове, тромавата система при назначаване и голямото текучество на хора, които не издържат на натоварването и условията на работа, обясниха протестиращите. Според тях липсата на достатъчно хора води до полагането на извънреден труд, той обаче не се заплаща. Има вариант да отпадне този труд, но графикът трябва да е смесен.

Протестиращите споделиха още, че нямат работно облекло, не очакват и да получат такова следващата поне година, тъй като все още няма обявена обществена поръчка. Проблем има и с условията на работа. „Не е нормално в XXI век във вишките на надзирателите да се разхождат мишки, плъхове, в корпуса на затвора – дървеници, хлебарки“, обяви Иван Тошев и допълни, че финансирането за поддръжка на сградата също не е достатъчно. По думите му вишките са в окаяно състояние, едната стена на затвора ще падне. „Да не говорим за сигнално-охранителната техника, която е от 60-те години на миналия век“, каза синдикалният лидер.

Той обяви, че искат и промени в законодателството, като надзорно-охранителния състав да бъде включен в списъка със защитени служители на работното място, каквито са полицаи, учители, лекари, тъй като агресията срещу служители на затворите зачестява.

Надзирателите са категорични, че няма да се откажат и в скоро време ще излязат на голям протест в София.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.