МВР спипа румънец с 2 тона толстолоб от язовир в Никола Козлево

0

Районното полицейско управление (РУ) в Каолиново разследва длъжностно престъпление заради откритата вчера близо 2 тона риба, която беше без документи и беше превозвана незаконно, след като е извадена от язовира в с. Каравелово.

Язовирът е собственост на община Никола Козлево и се стопанисва от едноименното общинско предприятие.  

Около 11.30 ч. на 7 март полицейски служители на РУ-Каолиново спрели за проверка близо до язовира край Каравелово товарен автомобил опел „Мовано“ с румънска регистрация, управляван от румънски гражданин, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Шумен.

При проверката е установено, че в микробуса се превозва голямо количество прясно уловена риба – толстолоб, но шофьорът не представил необходимите документи за произход на рибата. Водачът нямал нито фактура за двата тона толстолоб, нито придружителни документи, каквито задължително трябва да се носят в такива случаи.  

По-късно румънският гражданин обяснил, че бил нает от някаква фирма да превози рибата до определен адрес. На място са повикани служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ и на Агенцията по безопасност на храните.

Незаконно превозваната риба, малко над 1 900 килограма, е иззета и е съставен акт за установено административно нарушение от служители на ИАРА.

За извършено престъпление по чл. 201 от Наказателния кодекс е образувано досъдебно производство, заявиха от полицията. Чл. 201 гласи, че „длъжностно лице, което присвои чужди пари, вещи или други ценности, връчени в това му качество или поверени му да ги пази или управлява, се наказва за длъжностно присвояване с лишаване от свобода до осем години, като съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния и да го лиши от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7“.

Досъдебното производство е срещу неизвестен извършител, но е насочено към общинското предприятие, което стопанисва язовира.

Директор на предприятието е Джемил Азис, който преди седмица предизвика скандал на сесията в Никола Козлево и се скара със съветниците за това, че му искат подробен отчет за дейността, включително и за управлението на общинския язовир в с. Каравелово. На заседанието съветници обвиниха Азис, че не отчита правилно приходите от експлоатацията на язовира и че не се знае кой и как контролира риболова в общинския водоем.

Джемил Азис е назначен за директор на общинското предприятие „Никола Козлево“ преди 8 години от предишния общински кмет Ешреф Реджеб и беше смятан за човек от най-близкото му обкръжение. Смяната на местната власт през ноември не засегна Азис, защото се оказа, че той има роднински връзки с новия кмет Исмаил Ибрям и се радва на неговата подкрепа.

На сесията на 29 февруари обаче съветниците единодушно отхвърлиха отчета на общинското предприятие „Никола Козлево“ и решиха да създадат комисия, която да направи пълна ревизия на общинската фирма.

В правилника за работа на общинското предприятие е записано, че ако общинският съвет не приеме годишния му отчет, кметът на общината трябва да освободи директора от длъжност.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.