МВР шеф призна: 4-ма полицаи са задушили Пламен Пенев при гонката в Стара Загора

0

„Полицаите, задържали Пламен Пенев в Стара Загора, не са реагирали правилно”, призна директорът на Националната полиция Атанас Илков.

В МВР започват обучения след случая в Стара Загора. Полицаите ще тренират как да действат в подобни ситуации. След няколко месеца почти всички в системата ще имат персонални камери, които ще записват всяко тяхно действие.

„Не мога да кажа, че са реагирали правилно, защото всички видяхме, че има пропуски в тяхната реакция. До един момент те изпълняваха задълженията си в правилната посока. Те не успяха да овладеят емоцията и адреналина“, смята гл. комисар Илков.

„Все още е рано да се постави оценка на работата на цялата дирекцията в Стара Загора, защото тече вътрешна проверка. Ако разследването докаже, че полицаите са действали неправилно, ще бъдат отстранени”, заяви още той.

„След изготвянето на аутопсията вече е ясна и причината за смъртта на Пенев – задушаване вследствие на това, че 4 души са легнали върху него”, призна Илков.

Директорът на полицията разкри и какво точно са съобщили на телефон 112 мъжете, подали сигнала срещу 58-годишният мъж.

„Съобщено е за мъж, който е агресивен и най-вероятно взима нож. Такъв обаче не е открит. Той демонстративно изразява неподчинение и не изпълнява полицейските нареждания. Представете си вие да сте на тяхно място, как ще реагирате?“, заяви комисарят.

,,А за да не се разчита на клипове от социалните мрежи, до няколко месеца всички полицаи ще са оборудвани с лични камери. МВР започва процедура по закупуването на 17 000 броя.“

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.