Мургав примитив от „маалата“ изнасили и закла 18-годишната Андреа (СНИМКИ)

0

Преди 4 години едно зверско убийство потресе не само врачанското село Галиче, където се случи, но и цяла България. Неграмотен младеж, завършил с триста зора само първи клас, изнасили и уби 18-годишна ученичка. При разпитите извергът се усмихвал и по нищо не личало, че съжалява за стореното. Съселяните му поискаха най-тежкото наказание – доживотен затвор, но заради възрастта му убиецът се размина с тежката присъда. Той ще излезе от затвора на 35 години в разцвета на силите си и за него животът продължава, а едно красиво момиче завинаги остана на 18.

Убитата Андреа е била ученичка в местната гимназия

На 10 януари 2020 г. 18-годишната Андреа е сама вкъщи. Баща й Асен Руменов от 5 г. работи с брат й в Англия, а майка й има друго семейство. Момичето живее у чичо си, но на фаталния ден обаче решава да преспи в дома си. Около 22 ч. говори по телефона с баща си, който по-късно с ужас ще научи, че за последен път е чул гласа на дъщеря си. По същото време 17-годишният Аксел Олеков е в дома на баба си, която е съседка на Андреа. Той си тръгва около 1 ч. и вижда, че прозорецът в къщата на момичето свети. Той отдавна харесва Андреа и решава, че сега е моментът да я „свали“. Къщата обаче е заключена и младежът се промъква през отворен прозорец в мазето. Пътьом взима и метална пръчка, за да сплаши девойката, ако му откаже. Аксел знае разположението на стаите, защото преди години е бил там с компания да гледа сериал.

Когато убиецът прониква в стаята на момичето, то вече спи. Младежът започва да опипва бъдещата жертва, която стресната се разкрещява и това решава съдбата й. Андреа звъни на братовчед си помощ, но така и не успява да се свърже с него. Аксел я удря с металната пръчка в лявото слепоочие, след което започва да я души, докато тя престава да дава признаци на живот. След това съблича полумъртвото момиче и го изнасилва. Решава обаче, че Андреа като се свести ще го издаде и за по-сигурно прерязва гърлото й. Кървавият нож и ръцете си килърът избърсва с мокри кърпи, които намира в стаята.

Преди да си тръгне задига портмонето на жертвата и се измъква от къщата отново през прозореца на мазето. Вкъщи брои парите – 250 лв. и доволен от плячката ляга да спи. На следващия ден Аксел изхвърля портмонето в кладенеца и тръгва да харчи парите. От магазина в селото си купува нови маратонки, ръкавици и тонколона.

Това е гнусният циганин, учил Андреа

В същото време братовчедът на Андреа, на когото тя е звъняла, търсейки помощ, вижда пропуснато обаждане на дисплея на телефона си. Звъни няколко пъти, но момичето не вдига. Тогава решава да иде до дома й и да провери какво става. Натъква се на ужасяваща гледка, която ще помни цял живот. След половин час районът се изпълва с полиция. Хората от Галиче са разбрали за жестокото убийство и десетки са оградили къщата на жертвата. Не подозират кой е отнел живота й. Убиецът също е там, но никой дори не подозира това.

Аксел слуша внимателно какво говорят и близките, и полицаите, и репортерите. Там е и дядо му, който люто кълне неизвестния убиец на младото момиче. Криминалистите стигат бързо до Аксел, който е оставил много следи на мястото на жестокото престъпление. Часове по-късно той е арестуван заедно с братовчед си Десислав. Двамата са заподозрени за зверството престъпление, но по време на разпитите става ясно, че само Аксел е замесен в убийството. Той признава какво е направил, но се усмихва, докато разказва как е умъртвил Андреа. Младежът разчита на лека присъда, защото е непълнолетен. Олеков е обвинен в четири престъпления – убийство, извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин, изнасилване, влизане с взлом и кражба. Цяло Галиче се надига, иска да отпадне съкратеният процес и въпреки непълнолетието на убиеца настояват той да бъде осъден на доживотен затвор без право на замяна. Смятат, че той не трябва да бъде съден като дете.

Още повече че неграмотният Аксел вече е осъждан два пъти. През септември 2019 г. по споразумение с прокуратурата му е наложено наказание от шест месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок за нанесена телесна повреда. В края на 2020 г. Окръжен съд-Враца го осъжда на 18 години затвор за жестокото убийство на Андреа. Това е максималната присъда, която може да получи като непълнолетен. Аксел и защитата му решават да не обжалват наложеното наказание и след изтичане на законния 15- дневен срок присъдата влиза в сила.

Близките на жертвата искат промяна в Наказателния кодекс

Аксел учи да чете и пише зад решетките

Аксел Олеков излежава присъдата си в затвора в Плевен, но не работи зад решетките, въпреки че има да изплаща солидна кръвнина на близките на убитото момиче – 200 000 лева. Освен това не посещава никакви допълнителни дейности като курсове за квалификация например. Той често нарушава правилата и е наказван. Аксел обаче е решил да се образова в затвора и се е записал като ученик. Близките на Андрея ще продължат да настояват законът да бъде променен и при жестоки убийства непълнолетието да не се зачита. Те събират подписка сред съмишленици в цялата страна с искане за промяна в Наказателния кодекс. Ще основат и фондация на името на Андреа, която да дава защита на пострадали от престъпления хора.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.