Мнение: Има връзка между взрива срещу Гешев и убийството на Къро

0

Връзка между атентата срещу главния прокурор Иван Гешев, убийството на Красимир Каменов-Къро в Република Южна Африка и смъртта на Ангел Христов, известен като единия от братя Галеви, у нас подозира бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. 

„Трябва да се проследи има ли връзка между атентата срещу главния прокурор, убийството на Красимир Каменов-Къро и смъртта на Ангел Христов. Подозирам, че има такава връзка, но не мога да ги споделя. Не вярвам, че Ангел Христов е дошъл в България, за да почине сред близките си, както се коментираше. Най-логично е да отиде в болница в ОАЕ и да се лекува, където се коментираше, че пребивава“, коментира в „Денят започва“ по БНТ Демерджиев.

Той сподели наблюдение, че „много хора през годините починаха от инфаркт, когато стъпват на криво в определени ситуации“, каза още бившият вътрешен министър.

По повод мистериозното влизане на Ангел Христов в България Демерджиев разкри, че е възможно да е преминал през границата с Гърция с фалшив паспорт.

Бившият вътрешен министър коментира и изчезването на бившия следовател Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, който се издирва от края на май.

„Разпоредих проверка, която трябва да установи дали служители са му помогнали да излезе извън граница. Имахме данни за съмнително излизане на негови близки в посока Турция“. Преди да настъпи разривът между Петров и бившата му съпруга Любена Петров, двамата дълго са работили заедно, припомни Иван Демерджев.

Той коментира и начина, по който настоящият главен прокурор е назначен и свален (Иван Гешев остава главен прокурор до издаването на президентския указ), като го определи като „много огледален“.

„Това сега не беше процедура по отстраняване, проведена обективно и редовно, така че да се обезпечат правата, включително на г-н Гешев. Когато искаш да поправиш пороци в една система, не можеш да ги поправиш със същите действия, с които си ги създал. Това не е началото на реформа, а продължение на проблемите в съдебната система“, смята Демерджиев.

По думите му отстраняването на Гешев е било важно, „но начинът, по който беше направено, го опорочи“:

„Тези, които го назначиха, отстраниха Гешев. Трябва да видим мотивите и доказателствата. Този Висш съдебен съвет няма моралното право да избере нов главен прокурор, надявам се повече да няма назначения, няма независимост“, заяви още бившият вътрешен министър.

По думите му проблемите в правосъдната система са лъснали по много грозен и неприемлив начин.

„Съдебната реформа не се прави за решаване на конкретни казуси и за вземане на надмощие в конкретни спорове, каквито се водят в момента между представителите на политически сили, представители на съдебната власт и вътре в прокуратурата“, допълни Иван Демерджиев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.