Министърът-колбасар: Няма спекула със златното свинско

0

Няма нищо спекулативно в ръста на цените на свинското месо през последните месеци, обяви министърът на земеделието Кирил Вътев, който до неотдавна бе един от най-големите месопреработватели у нас с фирма „Тандем-В“.

По думите му, цитирани от БТА, всяко лято цените на месото „скачат“ и в случая е изключено да се говори за спекула. Вътев коментира цените след днешната среща в земеделското министерство, посветена на месото. По данни на платформата на министерството на икономиката за сравнение на цените през последните месеци свинското месо е поскъпнало със 7,5%.

Сред причините за този ръст министърът посочи по-високите разходи за отглеждане на животните в свинефермите вследствие на вдигането на цените на горивата, тока и фуражите. Те пък поскъпвали още от времето на ковид кризата, а след това и войната в Украйна. Все пак Вътев очаква през есетна цените на свинското месо да паднат, но не стана ясно на какво се базират тези очаквания.

Миналата година заради войната в Украйна имаше рекордно високи цени на зърното и респективно на фуражните компоненти, напомни Цветан Илиев от Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България. При такава ситуация много стопани, не само в България, но и в цяла Европа, са ликвидирали животни, а това от своя страна довело до недостиг на пазара и покачване на цените.

„Сега година по-късно до голяма степен консумираме този ефект на махалото“, обобщи Илиев. Стопаните вече започвали да залагат повече животни и може би след около една година ще има обратен ефект, прогнозира Илиев.

Българският пазар е отворен, зависим от случващото се в Европа, откъдето внасяме голяма част от свинското месо, посочиха от асоциацията на свиневъдите. Последни данни на Министерството на земеделието и храните на пазара 60 на сто е вносно свинско месо, а 40% – българско производство. При птичето месо разпределението е около 50 на 50.

В момента цената на свинското месо без ДДС е такава, каквато е в другите държави от ЕС, посочи Петко Петков от Асоциацията на месопреработвателите. С налога цената на трупното свинско месо в момента е 7.30 лв. за килограм. В редица страни от ЕС ставката на ДДС варирала от 3 до 5%, а има страни, в които е нулева, допълни Петков.

Целта на Консултативните съвети е да се обсъдят всички проблеми по агрохранителната верига за отделните видове храни, от полето до магазина, и да се предприемат мерки да се повиши присъствието на български продукти. Вече имаше подобни срещи за млякото и за плодовете и зеленчуците.

След проведения консултативен съвет за млякото стана ясно, че в министерството на земеделието се прави пореден анализ къде по веригата поскъпват млечните продукти, след като суровината се изкупува на толкова ниски цени.  За плодовете и зеленчуците държавата ще насърчава кооперирането между производителите заедно да предлагат продукцията си на големите супермаркети.

Участниците в днешния съвет за месото са се обединили около необходимостта от увеличаване на поголовието на всички видове породи животни в България и поне частично да се достигнат равнищата от преди години, когато страната ни е изнасяла както живи животни, така и преработена продукция. На следващи заседания ще се обсъжда как точно да стане това.

От Асоциацията на промишленото птицевъдство отчетоха, че след ръста по Великден, в момента се отчита спад на цените на яйцата и има свръхпроизводство, което позволява техния износ, а продоволствената сигурност на България от птиче месо и яйца е осигурена.

Според министър Вътев не цената на месото, а фактът, че много земеделски стопани ликвидират фермите си и напускат страната, е най-страшното, което се случва у нас. „Трябва да го проумеем това и да променим нещата“, каза Вътев.

Кирил Вътев е завършил Националната спортна академия с профил „Свободна борба“ (1978-1982) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна борба. Напуска спорта през 1991 г. Заедно с брат си започват производство на сандвичи, но се оказва, че трудно се намират качествени колбаси. През 1993 г. регистрират фирмата „Тандем-В“ и постепенно от производството на сандвичи преминават към месните деликатеси.

Член на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България.

От юни 2023 г. е министър на земеделието и храните в кабинета „Денков-Габриел“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.