Мегаскандал за 140 млн. лв.! Дълбок ров зейна на чисто нова варненска улица

0

Корупцията и некадърността ни затриват бавно и безславно! поредното доказателство за това идва от морската ни столица. Столица!

Дълбок ров се образува на улица „Патриарх Максим“ в „Пчелина“ във Варна, разположено във високата част на платото над жк „Възраждане“. От началото на май това е второ пропадане на пътен участък по улицата.

Причината е в поредна ВиК авария, която от сряда вечерта остави жителите на района без вода и ток, тъй като са засегнати и електрически кабели. Аварията е причинена от прокоповането на местния водопровод. В момента там е разкопано, няма асфалт, ровове, чакъл и пръст са превзели някогашните настилки.

В района се строи активно от последните няколко години, както и в повечето местности край Варна – обичайно първо се появяват жилищните сгради и блокове, а след това се стига и до изграждането на ВиК инфраструктура или улична регулация.

Само преди два дни – на 16 май, жителите на „Пчелина“ излязоха на протест, заради проблемите по улицата, провокирани от изпълнението на мащабен проект на ВиК Варна за изграждане на канализация в четири района. Строителната площадка е от началото на януари 2023 г. и е за 140 млн. лв. Резултатът до момента са спукани тръби, подронване на участък от улицата, напълнени с вода изкопи, напукани основи на сгради, посочват от сдружение „Жители на квартал Пчелина“.

Друг проблем за хората се оказва липсата на достъп до имотите им с автомобил от февруари. На част от жителите им се налага да минават през имоти на съседите си. Изграждането на канализацията доведе до обходни пътища, които жителите определят като непригодни. Засегнатите семейства са около 400. Освен големи жилищни сгради, там са разположени и не малко бизнеси. Тесните улици затрудняват и достъп на линейките на спешната помощ.

В района редовно спират тока и водата, а когато ток има той често е с ниско напрежение, споделят хора, живеещи там от 10 и повече години. В близост до проблемната улица живее и кметът на един от петте варненски района – „Младост“, в който се намира местността, Христо Христов.

На част от територията на местността „Пчелина“ се намира един от свлачищните райони край Варна. Според информация на МРРБ, то е големина около 8 дка, с дължина 100-130 м и ширина 80-100 м.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.