Машора няма „да лежи“ 224 години в гръцки затвор

0

Гръцки съд оневини напълно българин, обвинен в трафик на мигранти в южната ни съседка, предаде ФОКУС.

Тошко Тодоров-Машора от карловското село Столетово бе заплашен от 224 години затвор, защото в кемпер, който все още се водел на негово име, край град Драма били заловени 28 нелегални мигранти. През годините случаят предизвика много протести и ускори промени в нашето законодателство, свързани с Европейските заповеди за арест.

Кошмарът в живота на Тошко Тодоров-Машора започва в края на 2021 година, когато по издадена от гръцките власти Европейска заповед за арест е арестуван в Пловдив.

„Три години продължи сагата. Сага, която ми донесе много нещастия – високо кръвно, диабет, кредити, главоболие, безсъние, затвор“, разказа пред БНТ Тошко Тодоров-Машора.

„Нямам думи, с които да опиша ситуацията, в която бяхме изпаднали тогава. Периодът, в който бяхме, беше особено труден за цялото семейство“, споделя Стефани Тодорова, дъщеря.

В основата на проблема стои продажбата на кемпер, който две години преди ареста, Тодоров предлага на купувачи от Плевен.

„Продавам кемпер с нотариално заверен договор при нотариуса в Карлово и хората си го плащат и си тръгват“, обясни Тошко Тодоров-Машора.

Купувачът обаче не сменил талона и скоро след това гръцката полиция открила буса край Драма, пълен с 28 мигранти. А в колата бил документът на стария собственик Тошко Тодоров.

„Винаги гръцката страна насочва своето производство към този собственик, който е по талон. Гръцкият закон предвижда между 8 и 10 години на човек брой мигранти затова и това, което очакваше моят клиент са 224 години“, обясни Гънчо Гънчев, адвокат на Тодоров.

Заплашен от 224 години затвор, Тодоров е обвинен за водач на престъпна група за трафик, въпреки че по време на залавянето на мигрантите е бил на работа в България и по справки на Гранична полиция не е напускал страната. Затова Пловдивският съд отказа да го екстрадира.

Година по-късно обаче е арестуван в Бургас и прекарва още няколко дни в ареста, понеже не е свален от системата за издирване.

„Осъдихме прокуратурата на Република България – в момента делото е във ВКС“, каза Гънчо Гънчев, адвокат на Тодоров.

Сега Тодоров е напълно оневинен и макар да има още една инстанция, гръцката прокуратура е заявила, че няма да протестира. Задържан е купувачът на кемпера, който след споразумение е осъден на 9 години затвор в Гърция. Тодоров обаче не бърза да планира море в южната ни съседка.

„Докато не видя документа и не мине поне пет-шест месеца, няма да рискувам да отида, защото не знам тяхната система как е“, коментира той.

Случаят ускори Европейската директива за промени в нашето законодателство и Европейските заповеди за арест вече ще могат да се обжалват и у нас, и в страната, която ги е издала. Гърция обаче все още не е променила закона си.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.