МЪРТВИ ДУШИ: Масови измами с настанените в бг хотели украински бежанци

0

Скандални данни за настаняването на украински бежанци у нас изнесе вътрешният министър.

По времето на кабинета „Петков“ има над 50% дублирани регистрации на украински бежанци в български хотели, а един човек е бил регистриран в повече от един хотел. Имало е случаи на настаняване на лица над 1 път и половина над капацитета на даден хотел. Били са „настанявани“ и хора, които не са пребивавали в България. 

Тези данни изнесе вътрешният министър Иван Демерджиев след  въпрос от Ангел Георгиев от „Възраждане“ на блиц контрол по повод изнесените от вътрешния министър данни, че редовният кабинет „Петков“ е давал пари за мъртви души сред украинските бежанци в хотелите.

На 30 май Демерджиев съобщи, че в рамките на пет месеца кабинетът „Петков“ е дал 150 млн. лева за подпомагане на украинските бежанци, в сравнение с 40 млн. лева за същия период от служебния кабинет.

Демерджиев съобщи, че има над 50% дублираните регистрации на украински бежанци в български хотели. По думите му по едно и също време един и същи човек се е намирал в повече от един хотел. „Понякога се касае за по няколко хотела на един собственик, и бежанци, които се намират на три различни места под негов контрол“, поясни той. 

Вътрешният министър каза, че има случаи с настанени лица 1 пъти и половина над капацитета на дадения хотел.Иван Демерджиев каза, че е имало и настанени лица, които видно от системата на гранична полиция не са пребивавали в България.

МВР е взело мерки, за да разграничи бежанците от туристите, дошли в България:

„И когато това се случи – броят на хората, които трябва да получват закрила, рязко намаля. Ще кажа само, че при първата физическа проверка установихме приблизително 3000 души по-малко от 12 000, които трябваше да се намират там.“

Иван Демерджиев каза, че предстои да се установи дали в тези случаи са участвали само хотелиери и дали в тези практики има служители, замесени на по-високо ниво.

Ангел Георгиев коментира, че българският народ е ощетен и че тези средства е можело да се дадат за каузи в България. „Очевидно за корупция има средства в бюджета“, каза Георгиев. 

Настимир Ананиев обвини „Възраждане“ и Демерджиев в координация

Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната – Демократична България“ поиска лично обяснение и каза, че е смешно, когато има блиц контрол на вицепремиер и той е готов с данните. Той обвини Демерджиев и „Възраждане“ в координация. В залата депутатът Ангел Георгиев („Възраждане“) коментира, че българският народ е ощетен и че тези средства е можело да се дадат за каузи в България. „Очевидно за корупция има средства в бюджета“, каза Георгиев.

Демерджиев каза, че данните, които обявява, са плод на работата на две работни групи през последните няколко месец. Той подчерта, че още при встъпването си в длъжност е направил всичко възможно, за да може този процес да се оптимизира. 

„Аз не правя нищо различно от това да изнасям факти, винаги съм го правил и до момента нямам спомен някой да ги е опровергава“, коментира вътрешният министър. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.