МЪЛНИЯ: Прокуратурата иска имунитета на депутат-рекетьор от ДПС

0

Софийската градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание на Република България (НС) за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Димитър Аврамов от ДПС, депутат в 49-ото Народно събрание. Това съобщиха от пресцентъра на Софийската градска прокуратура.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с внесен на 15.04.2019 г. от Специализираната прокуратура обвинителен акт срещу Д. А. за престъпление по чл. 304б, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 от НК (търговия с влияние).

В Специализирания наказателен съд е образувано съдебно производство, като след закриването на съда разглеждането на наказателното производство е продължило в Софийски градски съд.

Централната избирателна комисия е обявила с Решение № 1901-НС от 8 април 2023 г. имената на избраните народни представители в 49. Народно събрание, като подсъдимият Димитър Аврамов е обявен за избран народен представител. На 12.04.2023 г. подсъдимият Димитър Аврамов е положил клетва като народен представител.

С Определение от 20.04.2023 г. СГС-СНС ЗАКРИТ е спрял наказателното производство на основание чл. 25, ал. 1, т. 3 от НПК, тъй като лицето, спрямо което се провежда наказателното производство, е с имунитет. Продължаването на наказателното производство срещу народен представител е възможно само след разрешение на Народното събрание съобразно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България.

Припомняме, че Специализираната прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да поиска имунитета на депутата от ДПС Димитър Аврамов.

Той е подсъдим в Специализирания наказателен съд за търговия с влияние.

Аврамов и двама негови помагачи се явяват пред Темида за това, че през 2012 г. са поискали от земеделеца Светослав Илчовски 220 хил. лв. и право на ползване на земеделски земи, за да се решат проблемите му с областната земеделска служба в Монтана.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.