Майката на убиеца Стоил от Неделево: Искам да забравя всичко

0

Искам да забравя всичко, да изтрия всичко от главата си и да не помня нищо, така мотивира противоречивите си показания майката на Стоил Терзиев при разпита си пред Окръжен съд Пловдив.

Припомняме, че през октомври миналата година Терзиев бе осъден на 18 години затвор при първоначален строг режим затова, че е убил баща си по особено жесток и мъчителен начин в село Неделево, предаде Plovdiv24.bg.В началото на тази година Терзиев обжалва присъдата си пред втора инстанция, като поиска от въззивния съд наказанието му да бъде намалено.

През февруари Апелативен съд Пловдив отмени 18-годишната присъда на Стоил Терзиев.

Според решението им тогава делото трябва да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд заради предубеденост на съдията и един от съдебните заседатели.

Процесът започна отначало, но протече по същия начин, както при предходното дело, а именно с разпит на няколко свидетели и част от вещите лица, изготвили експертизите.

Заседанието бе белязано от новите показания на единствения свидетел, присъствал на сбиването във фаталната нощ – майката на Стоил Терзиев.

Възрастната жена даде различни показания от предходните си.

„Целият ден съпруга ми беше навън, извикан по работа. Прибра се към 18 часа вечерта, беше пил, приличаше на неадекватен. Купил си бе мастика от 200 гр., изпи я и легна да спи. После дойде синът ми и той си бе купил една бутилка 700 гр. мастика и започна да пие. Мъжът ми пожела да излезе от стаята, но синът ми не го пускаше. Застана пред него.

Мъжът ми стана от дивана и му удари една глава в тялото. После синът ми посегна с ръката и го бутна на дивана. При падането мъжът ми го хвана за якето и му скъса джоба. Синът ми видя това, ядоса се и се сбиха заради скъсания джоб на якето. Опитах се да ги разтърва, но не можах. Видях няколко минути от боя и излязох“, каза днес пред съда Димитрия Терзиева.

Съдебният състав намери голямо противоречие в спомените на жената и се наложи да бъдат прочетени показанията й от предишния съдебен процес, досъдебния процес и първоначалния полицейски разпит.

При тях майката посочва различна дата, механизъм на скандала и дава много по подробни обяснения, какви са били ударите от страна на сина й към баща му и къде.

„Мъжът ми падна назад, хвана го за якето и го скъса. Стоил му налетя с юмруци и шамари. Седна отгоре му и го удряше по лицето и гърдите, без да спира. Мъжът ми викаше „Спри, спри“. Аз дърпах Стоил, но той беше като озверял и не спираше да го удря“, е споделила майката при първоначалния си разпит.

В крайна сметка тя се отрече от всички предходни нейни думи и бе категорична в зала, че казаното днес е вярно.

Съдия Миглена Маркова многократно попита майката каква е причината за коренната промяна в показанията й. Жената уточни, че тогава е била в шок и под афект от случилото се, а днес казва истината.

„Вие твърдите, че мъжът ви е нанесъл удари на сина ви, а по тялото му няма констатирани удари. Може ли да ми обясните това?“, попита представителят на държавното обвинение, но въпросът му не бе допуснат от съда.

„Не съм видяла синини от удари, а и да съм видяла, не си спомням“, допълни тя.

По-рано днес бе разпитана д-р Гергана Филипова, която е част от екипа на „Спешна помощ“ и е намерила пострадалия, лежащ на плочките в двора на къщата минути след инцидента. Тя сподели, че визуално мъжът е бил с подпухнало лице, като от бой и е имал синини под очите.

„Синът му стоеше до него и го гледаше безучастно. Мъжът не беше контактен, не говореше.“

Вещите лица, които са извършили тройна съдебно-медицинската експертиза на трупа на пострадалия, уточниха, че травмите му са били от нанесени удари с юмруци, ходило или с вещественото доказателство – крак на маса.

Очаква се по-късно подсъдимият Стоил Терзиев, както и неговата сестра да бъдат разпитани.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.