Лютви Местан с постинсултен синдром, пак отложиха делото за катастрофата, в която загина бебе

0

Ново отлагане на делото за катастрофата на Лютви Местан, при която загина бебе. Постинсултен синдром и назначено лечение с вливане на системи на Лютви Местан бе причина да не се даде ход на днешното поредно заседание по делото за тежката катастрофа край момчилградското село Загорско през април 2019 г.

Crime.bg припомня, че в края на февруари стана ясно, че Местан е получил исхемичен мозъчен инсулт и оттогава насрочените заседания по делото постоянно се отлагат.

Местан е един от двамата обвиняеми за инцидента, при който загина бебе на 6 месеца. По думите на съдия Георги Милушев, пред съда той писмено е депозирал невъзможността да присъства, приложил е и амбулаторен лист. От близо година се защитава сам в съдебния процес и отсъствието му би нарушило правото му на защита.

Освен Лютви Местан, в съдебната зала не се явиха вещите лица, направили последно поисканите допълнителни изчисления по автотехническата експертиза. Изчисленията трето заседание не могат да бъдат разгледани в зала заради отлагане на делото. Не се яви и единият от адвокатите на частното обвинение.

В зала присъстваха единствено вторият обвиняем – бащата на загиналото 6-месечно бебе Юсеин Ахмед, както и прокурор Георгиева, в качеството ѝ на държавен обвинител.

Делото бе отложено за 11 юли от 10:00 ч., като в съдебния процес, който тече трета година, делото е отлагано над 15 пъти, в голяма част от случаите заради неявяване на свидетели, вещи лица, подсъдим или заради неизготвена в срок експертиза.

Инцидентът, при който колата, управлявана от бащата на загиналото бебе, се удари с лекия автомобил на лидера на ДОСТ, стана при разклона за момчилградското село Загорско на 14 април 2019 г. При опит на Местан, който бе зад волана на „Фолксваген Фаетон“, да се включи в главния международен път за Гърция, последва сблъсък с „БМВ“-то, движещо се от Кърджали по посока ГКПП „Маказа“.

Зад волана е бащата Юсеин, в автомобила са съпругата му Емине и двете им деца. 6-месечното бебе загина на място, а родителите и по-голямото братче бяха транспортирани в болница. Няколко часа след инцидента Лютви Местан беше задържан от полицията и му беше повдигнато обвинение за причиняване на смърт при непредпазливост.

По-късно обаче обвинение бе повдигнато и срещу бащата Юсеин Ахмед, който застана пред магистратите като съпричинител на катастрофата. Той е обвинен за това, че при управление на БМВ 318, е нарушил правилата за движение по пътищата, като сам и в условията на независимо съпричиняване с Местан, е извършил катастрофа.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.