Любо Бомбата, подал фалшив сигнал за взрив на гарата, се представил за „бай Георги“

0

Любо Бомбата, подал фалшив сигнал за взрив на гарата, се представил за „бай Георги“

Любомир Яков, който подаде фалшив сигнал за бомба на Централната гара в Пловдив през ноември миналата година, се бил ядосал на полицаи, които му направили забележка. На 1 март той ще се изправи пред Пловдивския районен съд за разпоредително заседание по делото.

На 15 ноември 2022 г. около 18:00 ч. Любомир просел в подлеза на Централна жп гара Пловдив, но никой не му давал пари. Това го ядосало и той се развикал. В същото време, патрулиращи полицейски служители му направили забележка. Полицаите познавали Яков, тъй като го проверявали многократно и преди и били запознати, че имал прояви за подадени сигнали за поставени взривни устройства и заплахи към хора. Те го предупредили да не проси и да не нарушава обществения ред.

Това видимо ядосало Любо, който започнал да псува и се развикал, че щял да събере цялата полиция на гарата. Решен да изпълни заканата си, хванал градски автобус и слязъл на спирка преди гара „Филипово“. Отишъл до уличния телефон и се свързал се с тел. 112 като съобщил, че бил заложил минни гранати на Централна гара, като се представил за „Бай Георги“.

След полученото съобщение от дежурна оперативна част на ОД МВР незабавно предприели действия по отцепване на района на Централна жп гара гр. Пловдив и извеждане пътниците и служителите на безопасно разстояние. При извършената впоследствие проверка не били открити взривни вещества, предава TrafficNews.

По време на разглеждането му на мярката за неотклонение пред Районния съд в Пловдив Яков обясни, че страда от алкохолна зависимост и помоли да бъде освободен, но магистратите му наложиха най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”. Арестът му беше отменен на втора инстанция, защото се оказа, че Любо Бомбата не изпълнявал предишно наказание – пробация и бил преместен директно в затвора.

Името на Любомир Яков нашумя още през 2020 г., когато получи условна присъда за телефонна заплаха. Тогава през 2019-а заплаши да взриви автогарата в Пловдив, като е установено, че заплашителните обаждания са били на няколко пъти и са подадени от Стара Загора. Случаят много наподобява този за който сега ще бъде изправен пред Темида.

В края на 2021 година 27-годишният Любомир Яков заплаши с убийство бившия премиер Бойко Борисов и председателката на 46-ото Народно събрание Ива Митева. Тогава мъжът призна вината си, а след одобреното от съда споразумение, той получи присъда от 7 месеца и 15 дни затвор при първоначален строг режим.

За сегашното деяние законът предвижда наказание лишаване от свобода до две години. До момента Любомир Яков е осъждан 6 пъти за различни престъпления, като 3 от осъжданията му са за идентични прояви.

Любомир Яков заслужи прякора си Бомбата, заради многократно подавани сигнали за поставени взривни устройства.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.