Лондон осъдите БГ ромите, гепили 125 млн. лева

0

Съдът в Лондон призна за виновни петимата българи от ромски произход, отговорни за кражбата на 54 млн. паунда, т.е., 125 милиона лева, от британския социален фонд Universal Credit. В продължение на 5 години българите са представяли фалшиви документи, в замяна на които са успели да източат колосалната сума от британската хазна.

Съдът в лондонския квартал „Ууд Грийн“ постанови присъди от 3 до 8 години затвор на обвиняемите българи. Най-тежки присъди получиха 34-годишния Гюнеш Али и 38-годишната Галина Николова, които са считани за лидери на престъпната група, предаде БНР.

Николова беше осъдена на 8 години, но пледира присъдата ѝ да бъде намалена, защото има две деца, едно от които заедно с другия подсъдим Стоянов. Молбата ѝ беше отхвърлена. Тя ще трябва да излежи в затвора четири години, след което ще има право да поиска предсрочно освобождаване.

Али е осъден на 7 г. и 3 месеца зад решетките, но ще трябва да излежи целия срок, тъй като веднъж е избягал в България, откъдето е екстрадиран обратно.

27-годишният Стоян Стоянов получи 4 г. затвор и след излежаване на половината присъда може да иска предсрочно освобождаване.

27-годишната Патриция Панева посрещна със сълзи присъдата си от 3 г. и два месеца. Съдията каза, че това е минималното наказание, което може да й даде, тъй като е била твърде млада –  19-годишна, когато е попаднала в престъпната схема и не е била сред тези, които са вземали решения.

53-годишната Цветка Тодорова бе осъдена на 3 г. затвор, но тъй като е в ареста повече от 18 месеца, съдиите решиха да я освободят още днес.

Останалите членове на бандата също ще бъдат екстрадирани в момента, в който излежат присъдите си.

Срокът за обжалване на присъдите е 28 дни. През юли ще има и ново дело по техния случай, което ще определи какво от личното им имущество ще бъде конфискувано

Петимата българи се признаха за виновни по обвиненията на 9 април. Бандата e подала хиляди фалшиви искания за изплащане на социални помощи (Universal Credit), използвайки фалшиви документи, включително фалшиви фишове за заплати и фалшиви медицински документи, съобщават британските власти. Те са действали в продължение на четири години и половина, между октомври 2016 г. и май 2021 година.

Полицията откри пачки с банкноти, натъпкани в пазарски чанти и куфари, както и луксозен автомобил и дизайнерски стоки, сред които якета, сака, часовници и очила. Прокуратурата показа публично и видеозапис, на който се вижда как те хвърлят във въздуха банкноти.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.