КЗД подпуква Чеченеца, Куката и Емили Тротинетката за гаврите с момчето

0

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) се самосезира по публикации в медиите, свързани с излъчен видеоклип, заснет на публично място – в пловдивски търговски център, съобщиха от пресцентъра на комисията.

На клипа се вижда как вързано за каишка момче изпълнява команди като куче. Момчето е със специални образователни потребности (СОП) и като лице в неравностойно положение е принуждавано да извършва такива действия, като по този начин е унижавано публично.

В клипа участват трима души, придобили известност в интернет пространството – Тодор Огнянов – Тошо Куката, Петко Караилиев –  Чеченеца и джендъра Емили Йорданова.

Ще бъде образувано производство пред КЗД, в което да се установи налице ли е нарушение на Закона за защита от дискриминация под формата на тормоз по признак „увреждане“, извършено от тримата участници в клипа.

Заради видеоклипа Районната прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство за извършени хулигански действия спрямо момче със СОП, а столични полицаи задържаха едно от лицата, заснето във видеото. От Държавната агенция за закрила на детето казаха за БТА, че също проследяват случая.

Съветът за електронни медии излезе с позиция по случая, в която отбелязва, че осъжда остро бруталното погазване на хуманността и откритата демонстрация на бездушие към хора със специални потребности.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.