КРУТИ МЕРКИ: България отне паспортите на синовете на руски олигарх

0

През 2023 г. е анулирано българското гражданство на децата на Сергей Адониев, съобщиха за сайта „Биволъ“ от Министерството на правосъдието след запитване към ресорния служебен министър Крум Зарков.

Става ясно, че двамата синове на руския олигарх Адониев, наследили част от бизнеса и имотите на баща си, са получили българските си паспорти още като са били малолетни.

“За тях не е провеждана процедура по натурализация, която да е завършила с указ, а е установено, че са български граждани по силата на чл. 17 от Закона за българското гражданство, тъй като и двамата им родители са придобили българско гражданство, докато те все още са била малолетни”, гласи обяснението на правосъдното министерство.

Според ведомството на Крум Зарков, “след отмяната на натурализацията на 22.05.2018 г. на техния баща, е отпаднало основанието, на което те са вписани с българско гражданство”. Министерството е наредило на Община Пловдив да ги заличи от списъка на гражданите на Република България. Заличаването е станало със задна дата. “Указанието е изпълнено на 14.02.2023 г. и е отразено, че считано от 22.05.2018 г. същите не са български граждани”, съобщават от МП.

Близкият до Кремъл олигарх Сергей Адониев е съосновател на единствения руски производител на смартфони Yota Devices. Адониев и партньорът му Сергей Авдолян са били сред инвеститори в компанията „Gemcorp“, прочула се у нас през 2022 г. със скандала около сделката за батериите на експремиера Кирил Петков.

През 2018 г. Антикорупционният фонд разкри, че руският предприемач Сергей Адониев, съден за измама на територията на САЩ, е получил българско гражданство през 2008 г. Той е в списъка на санкционираните лица, свързани с Русия.

Запорирани са и две яхти на фамилията. От 2008 до 2019 г. Адониев е разполагал с български паспорт, издаден по процедура за „особени заслуги“. Гражданството му бе отнето след сигнал, че руснакът е укрил информация за осъдителна присъда в САЩ през 1998 г. по обвинение за пране на пари, измама и нарушаване на търговско ембарго спрямо трети страни.

Според американския списък за санкции, Адониев е роден на 28 януари 1961 г., в Лвов, Украйна. Записан е с руска и с израелска националност. Притежава руски и израелски паспорти. Записан е като физическо лице, свързано с дружество с ограничена отговорност КАЛЕЙДОСКОП.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.