Красимир Георгиев: От смъртността на пътя се правят пари

0

Автомобилната администрация отлага от 1 август за 4 септември планираното въвеждане на приложение, което на случаен принцип ще избира маршрута на кандидат-шофьорите по време на практическия изпит за книжка. Заради това забавяне от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България обмислят и протестни дейности.

„От 4 септември също няма да го въведат и така, докато не изчезнем като нация. Ще влезем в историята като първата нация, която се е избила по пътищата. Когато ги слушаме от Автомобилна администрация какво говорят, започваме да се смеем, защото иначе трябва да плачем. За тях е по-важно да постъпват пари в джобовете им, а те са много дълбоки и не се запълват нито с майчините сълзи, нито с осиротелите семейства. Няма да е далеч моментът, в който тези протести ще се случат в по-голяма степен за поредната катастрофа. Не знам дали тези чиновници в Автомобилна администрация нямат чувство за срам, че харчат парите на данъкоплатците“, каза председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев в студиото на „България сутрин“.

Той обясни какви точно ще бъдат ползите от въвеждането на това приложение в изпитния процес.

„Много неща ще се променят за голям ужас на ръководството на Автомобилна Администрация. Първо, субективният фактор ще изчезне и те ще трябва да седнат на задната седалка. Това го смятат за унижение. Техни колеги в други европейски държави от години седят отзад и не се срамуват. За тях е голяма гордост да командват и да ти говорят на „ти“. Ако отидем в ДАИ ще се наслушаме на такива бисери. Това не е под средното интелектуално ниво, а под минималното. Те се държат с хората като с животни. Ние не можем да скъсаме с милиционерщината. За тези две години бавене можехме да спестим поне 50 жертви на пътя“, убеден е Георгиев.

Той даде пример, че в момента младите шофьори учат листовките си, шофират по определени улички и „случайно“ на изпита карат по същите улички.

„Взимат си книжката и стават камикадзета. Това новото приложение ще го премахне. То ще избира на случаен принцип посоката, а не както е сега. Ако искам да те скъсам, ще ти дам посоката в последния момент“, добави Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България е предложила увеличение на часовете за кормуване. Красимир Георгиев разказа обаче, че тя е била отменена.

„Министърът на образованието прие това предложение, но с дружните усилия на Министерството на транспорта и „шанаджиите“ тази заповед беше отменена. Прекъсне ли за тях тази схема и премахне ли се субективизмът, ще може да се прави ревизия на работата им. Знаете ли колко високо в йерархията е издигната смъртността на пътя като нещо необходимо, за да може да се правят пари. Нямаше иначе две години и половина да го бавят това приложение“, обясни той.

Председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България е категоричен, че ако до септември месец новото приложение не се добави към изпита, ще започнат протести.

„Свързваме се с различни организации и с близки на починали на пътя. Този протест ще стане обществен за едно обществено уродливо явление“, коментира Георгиев в края на разговора.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.