Край на спекулациите! Прокуратурата има категорични доказателства, че Георги Николаев е виновен

0

В резултат на активните разследвания по двете досъдебни производства имаме категорични доказателства, че обвиняемият Георги Николаев е извършител на престъпленията, за които са му предявени двете обвинения. Това заяви на брифинг пред медиите районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова.

По двете дела са събрани доказателства, които „се базират на всички извършени до момента процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, назначени експертизи, огледи на местопроизшествието, иззети веществени доказателства  и биологичен материал и др.“, твърди още обвинението.

От думите на прокурорката стана ясно, че в резултат на събрани нови, допълнителни доказателства наблюдаващият прокурор от Районна прокуратура Стара Загора е преценил да допълни обвинението срещу 26-годишният Георги Георгиев по досъдебното производство за закани с убийство към 18-годишната Д. М.

Районният прокурор обясни, че това е станало, след като с пострадалата е направен „допълнителен разпит и той е послужил като едно от основанията за допълване на обвинението с разширяване на времевия му период и с отправените заплахи“. „Разпитът е направен при формата на щадящо изслушване на лицето, в кризисен център в Стара Загора, с участието на психолог“, каза още Таня Димитрова. Тя допълни, че от април до 25 юни т.г. шест пъти е имало „заканителните думи със заплашително, агресивно съдържание за саморазправа“ от страна на обвиняемия към пострадалото лице. Районният прокурор каза, че се изследват всички версии и се събират доказателства по всички въпроси, но на този етап „няма събрани доказателства, които да сочат, че е налице втори извършител“, обясни още Димитрова.

Часове по-рано, Георги Николаев получи обвинение за още 4 закани, отправени към 18-годишното момиче, за чието обезобразяване също е подведен под отговорност. За новите обвинения съобщи прокуратурата, която изглежда се зае сериозно със случая месец след нападението над ученичката, станало на 28 юни, когато близките й се обърнаха към медиите. Тогава се разбра, че Николаев е на свобода от 5 юли след определение на Окръжния съд в Стара Загора, който приема, че нараняванията, нанесени на момичето, са лека телесна повреда, за която арест не се полага. За същото е пледирал и зам.-окръжният прокурор Георги Видев, който беше понижен заради скандала.

Срещу Николаев в момента се водят две дела – за причиняване на средна телесна повреда и за закана с убийство. Второто стартира, след като обществото настръхна от бруталния случай и прокуратурата се размърда.

Днес Районната прокуратура в Стара Загора повдигна допълнително обвинение спрямо 26-годишния мъж по досъдебното производство за закани с убийство към 18-годишната Д.М., гласи съобщението. Наблюдаващият прокурор е прецизирал обвинението след анализ на допълнително събрани доказателства – разпит на свидетели.

Обвинението срещу Николаев вече гласи, че в периода от началото на месец април 2023 г. до 25 юни 2023 г. в Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, се заканил с убийство на Д.М.,  и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.

Според събраните нови доказателства заканите са отправени лично към пострадалото момиче и чрез мобилно приложение, като в тях се съдържат агресивни заплахи за саморазправа.

До момента прокуратурата твърдеше, че Николаев се е заканил на жертвата два пъти – на 24 и 25 юни 2023 г. Според новите доказателства той отправил заплахи към момичето лично и чрез мобилно приложение, още четири пъти от месец април 2023 г. до 25 юни 2023 г. Това означава, че Николаев се е заканил с убийство на Д.Б. общо шест пъти, пресмята прокуратурата.

За първото шестмесечие на 2023 г. в МВР са получени 1 950 заповеди за защита. От тях 647 – за постоянна, и 1 303 – за незабавна защита. Това сочат данните на Главна дирекция „Национална полиция“, съобщи министерството. Най-висок е коефициентът на заповедите спрямо населението в област Велико Търново, следвана от Силистра и Разград. По-интересни са данните за образуваните досъдебни производства за домашно насилие. Те са 596 спрямо 426 през миналогодишното полугодие. Увеличението с 40% се дължи на много по-голямата склонност на хората да искат помощ от полицията, счита Зорница Шуманова, национален координатор на МВР по въпросите на домашното насилие. Отделно се подавали и множество молби и декларации към съда.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.