Костадинов без имунитет, ще го съдят, че заблуждава народа, че ковид е измама

0

Наказателното дело срещу лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, което беше оставено на трупчета заради непоискания му от прокуратурата депутатски имунитет, е възобновено от Софийския районен съд, съобщи „Сега“.

Процесът е насрочен за 25 септември, след като от Народното събрание са потвърдили пред съда, че Костадинов е без имунитет по конкретното наказателно производство.

Припомняме, че в края на март 2020 г. прокуратурата съобщи, че е привлякла Костадинов към наказателна отговорност за това, че в ТВ предаване е твърдял, че въведените мерки срещу ковид пандемията са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“. „Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ с думите: „Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено“, обяви прокуратурата.

Досега по делото са проведени 4 заседания, а процесът е спиран 2 пъти заради имунитета на Костадинов.

Държавното обвинение обаче не дава вид да държи да води това дело, тъй като нито в рамките на 47-ото Народно събрание, нито в следващото, нито в сегашното 49-о поиска имунитета му. 

Други двама депутати от „Възраждане“ – Ангел Георгиев и Веселин Вешев, ще се изправят пред съда още тази седмица. Делото им за хулиганство беше размразено от Софийския районен съд, след като главният прокурор тогава Иван Гешев поиска имунитетите им и те се отказаха от тях доброволно.

Двамата бяха дадени на съд през 2021 г., но делото срещу тях забуксува заради депутатски имунитети.

Георгиев и Вешев бяха задържани по време на протест за оставката на правителството пред регионалното министерство на 27 януари 2020 г. и по-късно обвинени в причиняване на лека телесна повреда на полицаи, съпротива срещу орган на властта и хулиганство. Двамата твърдят, чете са били бити от полицаи, които дори употребили електрошок срещу единия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.