Контрабандистът Паскал
арестуван за часове, после
пуснат да избяга в Гърция?

0

Маскирани ченгета нахлули и в къщата на Алисия в акцията срещу митичния цигарджия, открили и дрога в негов имот в Пловдив

Обявеният за издиване от МВР контрабандист Никола Николов – Паскал е бил задържан за кратко от маскирани агенти на ДАНС в къщата си в частния жилищен комплекс „Джентъл парк“ в София на 3 април рано сутринта, но впоследствие е бил пуснат на свобода, за да организира в спешен порядък бягството си от България в посока Гърция. Това разказа пред „Уикенд“ съсед на 63-годишния мафиот в баровския комплекс в ж.к. „София парк Младост“, пожелал името му да остане неразкрито.

„Миналата сряда рано суринта – може би преди 8 часа, в комплекса нахлуха над 20 маскирани и въоръжени мъже с бронебойни жилетки с надписи ДАНС и с кучета. Нахълтаха в крайните три къщи, които са собственост на Паскал и изкараха от първия имот двама мъже с наведени глави и с белезници на ръцете, които натикаха в микробус „Ситроен“. Сигурен съм, че

един от задържаните беше Паскал,

нищо че не видях лицето му – познах го по прошарената коса и височината на ръста му. Другият арестуван може да е бил някой от охранителите или сподвижниците му“, категоричен е пред „Уикенд“ обитател на жилищния комплекс „Джентъл парк“. Той твърди, че антимафиотите прекарали над час и половина в имотите на Паскал и изнесли оттам кашони, пълни с документи и вещи.
Според думите му, маскираните ченгета проверили и общите външни пространства на всички 13 къщи, част от комплекса със затворен достъп, като сред проверените имоти бил и този на фолкпевицата Алисия. Тя се нанесла в къща в комплекса само преди 7 месеца.
В ранния следобед на същия ден в трите обискирани къщи на Никола Николов – Паскал в „Дженъл парк“ отново имало засилено присъствие, но този път на широкоплещи мъже от свитата на контрабандиста. Те натоварили в микробус „Мерцедес Вито“ няколко куфара. Двама от бодигардовете на Паскал се бавили в една от къщите му повече от 2 часа, а накрая си тръгнали с

блиндиран черен джип „Мерцедес“ G класа

с регистрационна табела 1973.
Съмненията, че Никола Николов – Паскал е бил арестуван миналата сряда в рамките на операция „по неотложност“, но впоследствие е бил пуснат тайно на свобода, за да избяга от страната, се засилват от противоречивата информация в първите два дни след задържането на шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова и заместникът й Людмил Маринов. Първоначално от МВР обявиха, че арестуваните са петима, като посочиха имената на Банкова, заместникът й Маринов, Марин Димитров – Ярата, синът му Стефан и Никола Николов – Паскал. В петък следобед обаче беше официално съобщено, че 63-годишния Паскал е обявен за издирване и е в неизвестност за органите на реда. Направени бяха и предположения, че Николов се укрива в Гърция, където разполага с имение за милиони в близост до Кавала.
„Става въпрос за объркване – в къщата на Паскал в София е бил задържан мъж, който обаче работи като охранител на Николов и тъй като е бил без лични документи първоначално във ведомството е постъпила грешна информация, че Паскал е арестуван, която беше тиражирана в медиите“, твърди източник на „Уикенд“ от МВР. Въпреки уверенията му, че Паскал не е бил

задържан тайно и впоследствие пуснат

на свобода, за да избяга, съмненията, че кралят на контрабандата все още се ползва с могъщ чадър от службите за сигурност остават.
Една от легендите за дълголетието на Паскал като контрабандист гласи, че някогашният агент на Държавна сигурност е секретен сътрудник на американската служба за борба с наркотрафика ДЕА и е бил спуснат от американците като „капо ди тути капи“ в контрабандата след убийството на съдружника му Иван Тодоров – Доктора през февруари 2006 г. Тогава двама наемни убийци причакаха джипа на контрабандиста на пресечка на бул. „Черни връх“ и надупчиха тялото му с над 10 куршума. Шофьорът на Доктора оцеля по чудо и след множество операции, а поръчковото убийство така и не беше разкрито.
Според една от версиите, които битуват в ъндърграунда, зад екзекуцията на Тодоров стоят ортаците му Петър Петров – Амигоса и Никола Николов – Паскал, които

елиминирали Доктора, за да заемат мястото му

на върха на контрабандата. Твърди се, че Пепи Амигоса, който лежа няколко години в затвора, преди да напусне тюрмата през 2017 г., към днешна дата също е дейно ангажиран в контрабандните канали на Паскал, като отговаря за китайското и турското карго.
Същевременно полицейски източник на „Уикенд“ потвърди, че в един от обискираните имоти на Паскал в Пловдив са били открити наркотици. Такава информация беше тиражирана още миналата седмица от „Капитал“. „Количеството дрога е малко и вероятно за лична употреба – намерихме пакет с 10 грама чист кокаин в дома на Николов“, разказва посветен в акцията срещу контрабандиста. Въпреки, че Паскал е издирван вече цяла седмица, срещу него все още не е издадена европейска заповед за арест, което засилва съмненията, че песента му като контрабандист още не е докрай изпята.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.