Кога? Кмет зове за Общинска полиция

0

Време е парламентът да промени Закона за МВР – общините искаме създаване на Общинска полиция, за да се справим по-адекватно с вандализма и другите прояви на нарушаване на законите.

Това каза по bTV Даниел Панов, кмет на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините.

Според него вандализмът е голям проблем за градовете и цената за възстановяване на щетите е голяма.

В последната година във Велико Търново са похарчени 100 хил. лв. от данъците на гражданите, каза Панов.

Освен за възстановяване след вандализъм общините плащат и за изхвърляне на битови отпадъци на нерегламентирани места. Десетки премахнати тонове боклук струват десетки хиляди левове, премахване на графити от фасади – също. Например 1 кв. метър почистена фасада струва 40 лв. В София например са били 8000 кв. метра.

Даниел Панов разказа, че в над 15 общини има вандалски прояви – засегнати са Русе, Стара Загора, Бургас, Пловдив, Враца.

Създават се гета, след които остават тонове отпадъци, които общината трябва да премахне – десетки са подобни случаи. Преди месеци вандали откраднаха щик от паметника Майка България, оплака се кметът на Велико Търново.

Според него полицията действа бързо и се справя в много от случаите. Средствата, които общините плащат, са от такса смет и данъците на хората вместо да се облагороди нещо, парите отиват за преодоляване на вандализма, обобщи Даниел Панов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.