Камерите в София глобяват автоматично за преминаване на червен светофар

0

Камери на полицията в София вече автоматично ще глобяват всяко преминаване на червен светофар. Това обяви Николай Крушарски, началник на столичната Пътна полиция пред Нова тв.

Започва монтирането на първите 14 нови камери, които ще бъдат поставени на кръстовището „Петте кьошета“ и ще отчитат автоматично всяко нарушаване на правилото да не се минава на червено. Устройствата ще обхванат петте булеварда. Тече и процедура, която да обхване и 35 точки на Околовръстното шосе в София.

„Преминаването на червен сигнал е едно от нарушенията на Закона за движението по пътищата, вследствие на което биха настъпили тежки пътни инциденти в централна градска част. Глобяването към момента е по общия ред на Закона за административните нарушения и наказания, като законодателят предвижда санкции от 100 лева и отнемане на 10 контролни точки от нарушителя“, заяви комисар Николай Крушарски.

Той обясни и как ще се процедира с новите камери: „Информацията пристига при нас в пътна полиция, установяваме собственика на автомобила, съответно го призоваваме при нас, за да му бъде съставен акт за административно нарушение и да му бъде издадено наказателно постановление“.

Санкциите ще се налагат след засичане на регистрационния номер. Досега те се налагаха на ръка – служител на видеоконтрола трябва да видим нарушението, а след това да го изпрати на „Пътна полиция“. Новите камери обаче ще показват и изпращат това автоматично. При тях светва на екрана цветна лента – зелена, жълта и червена. Всеки попаднал в червената лента нарушава закона и автоматично ще бъде санкциониран.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.