ИЗВЪНРЕДНО: Борислав Сарафов поиска от Узбекистан двойния убиец от „Соло“

0

На среща с представители на прокуратурата на Узбекистан главният прокурор Борислав Сарафов е поставил въпроса за екстрадицията на обявения за издирване с Европейска заповед за арест (ЕЗА) Илиян Тодоров, който бе открит в Узбекистан през март.

Илиян Тодоров бе единственият подсъдим по делото за убийството пред дискотека „Соло“. То приключи за 4 години на три инстанции.

Той беше осъден за смъртта на Васил Александров и Кирил Въжаров. Двамата бяха наръгани с нож след скандал пред дискотеката през 2009 година. В края на 2013 година Върховният касационен съд осъди Тодоров на доживотен затвор, но се оказа, че той не може да бъде открит в страната. От 2013 г. Тодоров се издирваше с европейска заповед за арест и с червена бюлетина от Интерпол.

От прокуратурата съобщиха, че Сарафов е подчертал приоритетния характер на казуса за българската страна и необходимостта Тодоров да изтърпи наложеното му от Върховния касационен съд наказание „доживотен затвор“ в България.

Тодоров е влязъл в затвора в Узбекистан за пет години, съобщи Би Ти Ви на 6 октомври, като се позова на съобщение от международния отдел на върховната касационна прокуратура. През март той беше задържан на летището в Ташкент преди да отпътува към Истанбул. В Узбекистан той е осъден за документно престъпление.

Начело на узбекистанската делегация, срещнала се днес със Сарафов, е Нозим Абас Угли Ходжаев – заместник ръководител на отдел „Международен“ на прокуратурата в Узбекистан.

От българска страна са присъствали още заместник главният прокурор Мария Павлова, Цветомир Йосифов, завеждащ отдел „Международен“ към Върховна касационна прокуратура, Емилия Русинова, заместник на административния ръководител на Апелативна прокуратура-София, Илиана Кирилова, административен ръководител на Софийска градска прокуратура.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.