ИЗНЕНАДА: Съдията Иван Димов отива на съд в Австрия за пране на пари

0

Пловдивският апелативен съд реши да екстрадира в Австрия, бившия депутат от СДС, бивш член на съдебния съвет и бивш председател на Окръжния съд в Сливен Иван Димов. Решението на съда е окончателно.

Димов беше арестуван по искане на австрийските власти, заради разследване срещу него в Австрия за пране на пари за над 170 000 евро, за което може да бъде осъден на до 10 години затвор.

„Разследването се води срещу общо 13 обвиняеми, като на 12 от тях вече са повдигнати обвинения; по този начин само производството срещу Димов все още е открито“, коментираха преди време пред „Дневник“ от прокуратурата в западния австрийски град Велс. Оттам беше издадена и европейската заповед за арест, на основата на която Димов беше арестуван на трети февруари в България.

Първоначално Димов беше задържан под стража до окончателното произнасяне на съда дали да бъде пратен в Австрия. Впоследствие Апелативният съд в Пловдив смекчи мярката му в по-лека – домашен арест.

Пловдивският окръжен съд отказа да изпълни Европейската заповед за арест, като с решението отмени и домашния арест на Димов. Преди две седмици, на първото заседание по искането пред Апелативния съд, съдът поиска гаранции от австрийските власти, че ако Димов бъде осъден или задържан под стража, той ще бъде върнат в България.

Пред съда във вторник 21-март, прокурорът Атанас Янков настоя Димов да бъде предаден на австрийските власти, защото между държавите членки трябва да има доверие по договора от Маастрихт.

Защитата на Димов, бившият вътрешен министър Емануил Йорданов, заяви: „Никъде в Конституцията и законите на Република България не е казано, че трябва да се действа на принципа на юнашкото доверие. Българската съдебна система трябва да проверява фактите.

Твърди се, че прането на пари е осъществено чрез преводи от австрийска банка към адвокатската сметка на г-н Димов, а той после е нареждал парите по указания на свой клиент. Ако е така, и австрийската банка е замесена в престъплението, но в Европейската заповед за арест не е посочено име на неин служител. Затова в заповедта няма и степен на участие на Иван Димов“, заяви още Йорданов.

Според защитата му в заповедта за арест липсват и време и място на извършването на престъплението.

Съдия Магдалина Иванова, която е председател на Апелативния съд в Пловдив и ръководи състава, който разглежда искането за екстрадиция, се мотивира: „Банковите преводи са извършвани онлайн и това може да стане от всяка точка на света. У нас няма образувано наказателно производство срещу Иван Димов и затова приоритет има юрисдикцията на държавата, издала Европейската заповед за арест“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.