Истерията продължава: ДПС иска санкции по „Магнитски“ за олигархично-медийния кръг Nexo

0

Темата „Магниски” може би ще дойде на дневен ред съвсем скоро с няколко въпроса: Дали няма да е удачно сега да попитаме нашите евроатлантически партньори по нещата, които излизат в разследването на техните прокурори за криптоаферата Nexo, в разследването на българските им колеги, може би и в това, което ще направи временната комисия в НС, дали няма да има нужда да се наложат санкции по „Магнитски” – вече истински, на други лица, които през цялото време се представяха за носители на евроатлантическата идея. А всъщност се оказаха само и единствено носители на собствения си интерес. Това заяви зам.-председателят на 48-ото НС Йордан Цонев по време на дебатите за създаване на Временна парламентарна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и свързаните с нея компании.

Цонев подчерта, че според фактите от разследването, които излизат, кръгът „Капитал” е рекламирал дейностите на Nexo и Nexo Капитал.

„Тук става въпрос за 8 щатски прокуратури, които са провели разследване за престъпления на територията на съответните щати. Законът „Магнитски” не се занимава с това“, каза Цонев.

„Няма нито едно доказателство за санкцията „Магнитски” относно нашия колега Пеевски. Точно обратното. Ние проведохме нашето разследване в България и установихме, че такива данни в българските институции не съществуват, нито за златните паспорти, нито за каквото и да било друго“, категоричен бе той.

„Сега тази санкция е в съда, г-н Пеевски я обжалва“, припомни Цонев. И съобщи: „Нашето разследване се натъкна на много интересен факт. Тези, които скалъпиха обвинението срещу г-н Пеевски, те са продавали златните паспорти. И това сега ще бъде доказано в американския съд. Те са пак кръга „Капитал” , кръга „Nexo”.”.

„Санкциите по „Магнитски”, заради които бяхме несъгласни, не са продукт на обследване на американски органи, а са продукт на скалъпен донос в България, който по съответните канали е стигнал дотам. Ние се постарахме като политическа партия да проведем нашето политическо разследване и то стана пред вашите очи – с писмени въпроси и отговори към всички наши институции. И се оказа, че нашите институции не притежават никакви данни, нищо не са пращали в САЩ“, припомни Йордан Цонев.

„Кръгът „Капитал” компрометира евроатлантическата идея в България. Тези хора от кръга „Капитал” – енджиотата, медиите, икономическият екип, анализаторите, те засилват евроскептицизма в българските граждани с тази своя дейност. Затова с болка се обръщаме към нашите евроатлантически партньори.“

Освен политическите партии трябва да видим кои други юридически лица са били финансирани от Nexo и Nexo Капитал и свързаните с тях компании. Това заяви пък лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите в парламента за създаването на Временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo. Карадайъ предложи в правомощията на комисията да се запише, че тя проверява дейността не само на Nexo, но и на Nexo Капитал и свързаните с тях компании във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица в България от Nexo и Nexo Капитал и свързаните с тях компании.

„Виждаме, че явно става въпрос за един олигархично-медиен кръг Nexo и Nexo Капитал, който си има обръчи от партии. И не само партии, а и медии, енджиота и т.н.“, подчерта Мустафа Карадайъ. Той призова цялата картина да бъде изяснена.

„Неведнъж сме се опитвали от трибуната на НС, и по медиите, да говорим за този кръг. Това са хора, нереализирани в края на комунизма, които се опитват да приватизират дясното политическо пространство в България, както приватизираха капитализирания труд на две-три поколения българи. Хора, които се опитват да приватизират демокрацията и евроатлантизма в България, въпреки че нямат никакъв принос за това“, допълни лидерът на ДПС.

„Тези хора се опитват да се правят на политическите инженери в цялото политическо пространство в България. А всъщност се превърнаха в десните болшевици като години наред се опитват да бъдат моралните съдници в България и да рисуват черен образ на истинските демократи и евроатлантици“, възмути се Мустафа Карадайъ.

„Моралните съдници в България смятат, че им е позволено да нарушават Конституцията и законите в страната и по аксиома лепят на опонентите си, които спазват Конституцията и законите, етикети“, каза още Карадайъ и настоя цялата истина да излезе наяве.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.