Инж. Кремен Георгиев: Напрежението ескалира! Енергетиците искат отговори какво става на преговорите в Европа

0

Инж. Кремен Георгиев е председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България, енергетик с повече от 25 години професионален стаж. Разговаряме с него заради множество съобщения в медиите за ново социално напрежение сред енергетиците и миньорите.

– Инж. Георгиев, има ли още напрежение в сектора на енергетиката след края на протестите срещу закриването на въглищните централи, което ще остави десетки хиляди българи без препитание?

– Поне от това, което аз виждам, напрежение не само има, то продължава и дори в последните дни расте.

– Защо, нали беше сключено споразумение с правителството и основните политически сили, одобрено и с Решение на Народното събрание?

– Ето това е много точен въпрос. Споразумение беше сключено, но всъщност нито експертната общност, да не говорим за редовите енергетици или миньори, знаят какво се случва с него. Има ли преговори с ЕК? Кой ги води? Как протичат? Има ли резултати, няма ли?

Пълно информационно затъмнение. А когато работниците не знаят какво се случва, те винаги ще мислят, че някой прави нещо зад гърба им. Ние, българите, сме мнителни и имаме доста причини да сме такива. Аз самият съм в недоумение защо никой не казва на хората какво се случва? Липсата на прозрачност винаги води покачване на социалното напрежение.

– Беше предложена Нова стратегия за устойчиво развитие на енергетиката до 2030 година с хоризонт до 2050 година. Излязоха доста гневни статии, че енергетиката пак ще се закрива, това така ли е?

– Да, четох подобни публикации. Аз самият бях на тази среща в Министерството на енергетиката. Там бе предложен проект на стратегия, а не вече приета стратегия. Към този проектен документ са представени таблици с параметри, посочващи етапите на намаляване на инсталираните въглищни мощности. Там има много точки, които са притеснителни.

– В какъв смисъл притеснителни?

– Например, посочено е намаляване на въглищните мощности до 2026 година с 600 мегавата. И след това поетапно извеждане на въглищни мощности до 2030 година – общо 1900 мегавата.

Ако тези графики действително отразяват намерението на правителството, не разбирам как то се съчетава с вече подписаното споразумение с енергетиците и миньорите. Надявам се скоро тези въпроси да бъдат изчистени. Все пак става дума за гъвкав документ, който тепърва ще се обсъжда.

– Смятате ли, че отново може да се стигне до социално напрежение?

– Аз ви отговорих още в началото – липсата на яснота какво се случва води до ново натрупване на напрежение. Аз се срещам както с мениджъри от топлофикационни дружества на въглища, така и с  редови енергетици. Не малка част от работниците са на мнение, че са били залъгани, че в Европа нищо няма да се договори, че ще ги жертват и т.н. Енергетиката е специфичен сектор. Там работещите има особена професионална памет.

Давам следния пример: когато чуят за преговори с Европа, за съжаление, повечето от тях веднага се сещат за затварянето на първите четири реактора на АЕЦ „Козлодуй“. Това са хора с много силни синдикални организации и висока степен на организираност и сплотеност. Изпълнителна власт трябва да има това в предвид, за да не стигне до повторение на събитията от началото на есента.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.