Инж. Чавдар Стойнев: 2000 човека остават без хляб, ако затворят ТЕЦ „Република“

0

За втори пореден ден енергетиците и миньорите от област Перник излязоха на мирен протест на републиканския път за Кюстендил в района на автогарата в Перник. В съботния ден работниците отново изразиха своето недоволство от решението на правителството да внесе плановете за справедлив преход.

По време на протеста изпълнителният директор на топлофикацията инж. Чавдар Стойнев призова перничани да обединят усилията си в борбата за оцеляването на централа.

„В момента дружеството осигурява препитанието на около 500 човека и техните семейства. Като прибавим и тези, които работят в съпътстващите фирми към нашето дружество, то става ясно, че около 2000 човека може да загубят работните си места, ако затворят ТЕЦ „Република“.“, посочи инж. Стойнев.

По думите на директора на топлофикационното дружество в случай, че се стигне до затварянето на „Топлофикация Перник“, около 20 000 домакинства, детски градини, училища, учреждения и здравни заведения ще останат без възможност да си гарантират надеждно и сигурно отопление през зимата на най-достъпната цена.

Той заяви, че алтернативата за отопление с електроенергия не е приемлива, особено за жилищните блокове, чиито инсталации не са пригодени за подобно натоварване. Инж. Стойнев посочи, че в момента „Топлофикация Перник“ предлага най-ниската цена на топлоенергията в страната.

Инж. Стойнев коментира, че днешният мирен протест е и знак на солидарност с колегите им от Стара Загора.

В съботния ден протестиращите отново коментираха, че вчерашното решение на правителството, не ги удовлетворява. Работниците напомниха, че нееднокрако са канили Министерството на енергетиката да дойдат и да видят какво се прави за намаляване на емисиите в атмосферата.

Събралите се граждани носиха плакати с надписи „Искаме работа, не подаяния“, „Не убивайте енергетиката в България“, „Трансформация, не ликвидация“ и др.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.