Имоти за 50 млн. лв. заграбила бандата на Мартин Нотариуса

0

Застреляният аферист ги прехвърлял на подставени лица, препирал милионите чрез доверен брокер и двама адвокати

Стотици апетитни имоти в София и в провинцията на обща стойност минимум 50 милиона лева е заграбил с измами през годините на престъпната си кариера застреляният миналата седмица от неизвестен засега килър Мартин Божанов – Нотариуса. 51-годишния аферист и брокер на влияние в съдебната система е дърпал конците на влиятелен престъпен синдикат за кражба на имоти и последващата им продажба, който е действал до смъртта му, установи разследване на „Уикенд“.

Една от последните големи имотни измами на Мартин Божанов е свързана с терен на пресечката на столичния бул. „Симеовско шосе“ и улица „21-и век“. Парцелът е задигнат с подправени документи от Мартин Нотариуса още през 2014 г., но по-любопитното е, че след като слага ръка върху имота, Божанов го продава на двама различни клиенти.
През 2019 г. в рамките само на 3 месеца собствениците на две строителни дружества

броят по 1 млн. евро на Мартин Божанов,

за да купят терена и да вдигнат жилищен блок върху мястото. Към днешна дата за собствеността на спорния терен все още се води досъдебно производство, по което обаче Мартин Нотариуса е разпитван само като свидетел, а не като обвиняем.
Въпреки, че е замесен в кражбата на огромен брой недвижими имоти, Мартин Божанов рядко е поставял подписа си под документи, които пряко биха го уличили в измамни схеми. Криминалисти разказват, че в началото на престъпната си кариера в имотната мафия Мартин е действал като дясна ръка на чичо си – скандално известния и единствения осъден в България нотариус Слави Крашевски, а впоследствие е съумял да изгради своя собствена

криминална мрежа за кражба на имоти

и препиране на милионите след продажбата им. Както „Уикенд“ разкри в миналия брой, в бандата на Нотариуса са членували действащите полицаи Петър Илиев, Мирослав Иванов и Станимир Манолов.
Въпреки, че още през 2018 г. срещу тримата полицаи постъпват сигнали, че са замесени в имотни измами, те така и не стават обект на разследване от страна на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР. В началото на седмицата, няколко дни след убийството на Мартин Нотариуса, началникът на „Вътрешна сигурност“ Георги Георгиев беше отстранен от длъжност по искане на МВР шефът Калин Стоянов. Неофициално се твърди, че Георгиев си отива заради потулени от неговата дирекция сигнали срещу триото полицаи Петър Илиев, Мирослав Иванов и Станимир Манолов. Запознати разкриват, че ченгето от „Икономическа полиция“ Петър Илиев е

кумувал на сватбата на Мартин Нотариуса

с първата му съпруга Адриана и че е бил уличен като съучастник в извършването и прикриването на кражби на над 10 имота чрез фалшиви пълномощни.
Ужилени от Мартин Божанов – Нотариуса разказват, че в неговата банда за имотни измами главни действащи лица са шофьора му Славчо Йорданов – Слави Свинята и брокера на недвижимо имущество Петър Ангелов – Пипо. На името на последния се водят над 20 имота, придобити чрез измами от Божанов през последното десетилетие. Славчо Йорданов пък е обвиняем заедно с Мартин Божанов по дела за измами, които прашасват от години в деловодството на Софийска районна прокуратура.
Една от схемите, реализирани успешно от Мартин Нотариуса и Славчо Йорданов е кражбата на апетитен терен на централната софийска улица „Георги. С. Раковски“ №199. Тандемът слага ръка върху имота през 2008 г. и впоследствие, след серия от фиктивни сделки, го продава за сумата от 800 000 лв.

Купувач на имота е ген. Стоян Тонев,

тогавашният шеф на Военномедицинска академия (ВМА), който почина през 2017 г. Приживе ген. Тонев беше подсъдим заедно с приближената му д-р Кадурина, че е източил над 16 млн. лв. от Военна болница чрез сключването на неизгодни договори, а КПКОНПИ заведе дело за отнемане на имуществото му. Любопитен детайл е, че по делото за конфискация на имотите на генерал Тонев и наследниците му, представителите на КПКОНПИ са „забравили“ да включат терена на ул. „Раковска“ №199. Мълви се, че заслуга затова имал Мартин Нотариуса, който след смъртта на генерал Тонев издействал и оправдателна присъда на подсъдимата с него проф. Мирослава Кадурина, която му е била дългогодишна любовница.
Върху терена в идеалния център на София, купен навремето от ген. Стоян Тонев и наследен от вдовицата му Величка, в момента се строи 5-етажна жилищна кооперация, видя репортер на „Уикенд“. В разрез със закона, информационна табела за строежа не е поставена.
Мартин Божанов – Нотариуса реализира първите си имотни измами в периода 2001-2005 г., когато работи в нотариалната кантора на чичо си Слави Крашевски. В този период на негово име са прехвърлени над 10 апартамента, като

всички сделки са фиктивно изповядани

от арестувания впоследствие за над 60 случая на измами нотариус. Сред жертвите на Мартин Нотариуса оттогава са 87-годишен пенсионер, който остава без апартамента си от 105 кв. в идеалния център на София, както и жена с онкологично заболяване. През ноември 2003 г. тя заминава за САЩ, за да се види с децата си, а когато месеци по-късно се прибира в България научава, че жилището й е продадено на Мартин Божанов.
Сред жертвите на Мартин Нотариуса е дори собствената му леля Илка, сестра на дядото на Божанов. През 2004 г. жилището й в София е продадено без знанието й. Във фалшивите документи е записано, че бабата и синът ѝ дават право на Мартин Нотариуса да продаде дома им сам на себе си, като жената може да живее там, докато е жива. Тази сделка също е изповядана при нотариус Слави Крашевски.
След като скандалният нотариус Крашевски е арестуван, кантората му е запечатана, а срещу него са заведени серия от дела за измами, Мартин Божанов поема изцяло бизнеса с имотни измами, като вече не прави грешката да записва себе си като собственик на придобити с измама имоти. Те са записвани на имената на подставени лица и в повечето случаи са препродавани по няколко пъти.
Милионите левове печалба от наглите имотни измами на Мартин Нотариуса са препирани с помощта на двама адвокати чрез серия от фирми, регистрирани в столичния кв. „Княжево“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.