Името на Явор Колев лъсна в киберизмама

0

Името на Явор Колев, бивш директор на „Киберпрестъпност“ в ГДБОП, е посочено в имейл с прикачен документ, в който се твърди, че получателят подлежи на голям размер глоба.

Самият Колев обясни, че писмото оставя впечатлението, че този документ е официален. „Това са реквизити, които целят да оставят впечатление у потребителя, че това е истинско писмо, да го накарат да осъществи контакт с измамниците и да преведе сумата над 10 хил. лв. Когато потребителят започне да проверява логата или моето име, ще види, че аз съм бивш шеф, но се създава впечатлението, че това е истински документ“, разказа Колев пред NOVA NEWS.

Той подчерта, че потребителите трябва да бъдат много внимателни. „Правоохранителната система не използва за такъв тип деяние административни наказания. Това е криминализирано в Наказателния кодекс и е престъпление по смисъла на кодекса“, допълни експертът.

Колев поясни, че това са организирани престъпни групи от африкански държави като Нигерия, Гана, до които трудно може правоохранителната система на България и на ЕС да достигне. Той предупреди, че трябва да сме много внимателни в интернет пространството. Колев допълни, че изкуственият интелект се използва, за да бъдат измамите по-достоверни. Затова трябва да се следи от какъв източник е имейлът.

Заради измамите в социалните мрежи той предупреди, че трябва да имаме антивирусни програми, сложни пароли, които да сменяме често, за да не станем жертва на киберпрестъпление.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.