И таз добра: ДФЗ виси с 2,5 млн. за мляко в училищата

0

Държавен фонд „Земеделие“ дължи общо 2.5 млн. лв. за вече доставени, но неизплатени плодове и мляко по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, които се финансират с държавни и европейски средства. За това сигнализираха доставчици по схемите, някои от които вече са се отказали заради натрупани огромни финансови загуби.

„Ню Проджектс Консулт“ ЕООД е със 779 хил. лв. неполучени средства, „София плод“ – над 8000 лв., „Фууд Деливъри Експрес“ – 653 хил. лв., „Терра Веджис“ – 19 871 лв., „Мидек“ – 14 332 лв. „Не сме само ние, много общини, училища и други дружества, които са кандидатствали самостоятелно, също не са получили сумите за плодовете и млечните продукти, които са доставили и вече са изконсумирани“, заяви Милена Рашева, земеделски производител и управител на „Ню Проджектс Консулт“ и „София плод“.

Тя се е включила в схемите още при старта им през 2009 г., като проблемите дошли през 2018 и 2019 г., когато редица фирми получават уведомителни писма от държавен фонд „Земеделие“ за отказ от финансиране на направените от тях доставки.

По думите й доставчици водят вече 4-та година люти съдебни битки с държавен фонд „Земеделие“, като в доста от случаите съдът уважава жалбите им, постановявайки, че мотивите, с които фондът отказва да плати направените доставки, не съответстват на основанията за отказ, посочени в съответната наредба, т.е. те са неоснователни и незаконосъобразни.

„Въпреки това, държавен фонд „Земеделие“ се отнася неуважително и към Върховния административен съд – вместо да изготви мотивите си съобразно наредбата или да плати направените доставки, той издава ново уведомително писмо за отказ от финансиране, отново с несъответстващи на законовите основания мотиви, което ние отново обжалваме и минават нови 2 години. Целта на тази безобразна практика е протакане, изтичане на давността и съсипване на много човешки животи“, посочи Рашева.

„За всички доставени плодове сме издали данъчна фактура за количество и вид. Начислили сме ДДС, платили сме корпоративен данък, платили сме на служители и доставчици, но накаря се оказва, че не продаваме плодове и млечни продукти, а ги подаряваме. Защо продуктите, които са предоставени безплатно на децата с осигурено европейско и държавно финансиране, не се плащат? Защо ни излъгаха? Къде се скриха тези пари?“, попита тя, добавяйки, че според изчисленията им неусвоена е останала около 1.5 млн. евро европейска помощ.

По думите й за 4 г. доставчиците са направили 4 пресконференции, но и до днес нямат отговор от нито една заинтересована институция. В последните годни е била направена проверка от прокуратурата в държавен фонд „Земеделие“, в следствие на което 12 служители от фонда са били наказани дисциплинарно заради нарушение на служебните задължения, обясни тя. „Въпреки това, съм сигурна, че и до този момент заявките ми за плащане не са обработени“, заяви Рашева.

От „Фууд деливъри“ заявиха, че за 2018/19 г. не са им платени над 600 хил. лв., като в следващите години също имат отрязани по 20, 30 или 40 хиляди лв. с абсурдни мотиви – директорът се е подписал, че е получил плодове и мляко за 102 деца, а след проверка на РУО и очевидно текучество на ученици, се оказало, че записаните деца в училището са 100.

„Доставям плодове и мляко от 2012 г. През 2018/19 г. обаче ми бяха отрязани 6 хил. лв. по всички доставки без причина. В един момент се оказа, че държавното финансиране бе за 700 хил. лв., а всичко доставено струваше 950 хил. лв. На какъв принцип държавата реши, че точно на моята фирма не трябва да извърши плащането“, пoпита и Стефан Шалявски от „Терра Веджис“, които подчерта, че от 2021 г. насам всички плащания се случват редовно.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.