И Харманли гони бежанците

0

Протест срещу бежанците се проведе в Харманли. Засилено е полицейското присъствие. Хората настояват бежанският център да бъде преместен извън града.

Шествието тръгна от центъра на града и стигна до РПЦ-Харманли.

Иракчанката Ширин Юсуф живее от 9 години в града, а едно от четирите ѝ деца е родено в Харманли. Разказва ни, че семейството ѝ живее в мир с местните.

„Много харесвам града, нямам никакъв проблем с бежанци. Имам приятели българи, моите деца имат приятели българи“, казва Ширин, която иска да отгледа децата си у нас.

В града обаче има недоволство срещу бежанците, които през деня са свободни да напускат центъра.

„Навсякъде тайфи, тайфи, тайфи. Обликът на града се определя от тях“, коментира Генчо Генев.

„Напрежение е създадено в младите майки, млади момичета , които  ги е страх да излязат“, казва Катя Стоянова.

В центъра в момента живеят малко над 500 бежанци, което е 30% от капацитета му.

„В центъра в момента е спокойно. Откакто аз съм застъпил максимум един или два протокола сме съставили за нарушения“, твърди Йордан Панев, директор на РПЦ-Харманли.

Според кмета на града присъствието на жандармерия също оказва влияние.

Хората от Харманли искат гаранции, че центърът няма да бъде напълнен с бежанци, върнати ни от Европа. От началото на годината по регламента Дъблин сме приели обратно 168 души, проверени от Интерпол и българските служби, обясни вътрешният министър.

 „Профилът на върнатите лица е кандидати за международна закрила в България. Само един гражданин на Мароко е с установено съвпадение на данните с въведен в Шенгенската информация система сигнал за лице, издирвано за участие в наказателно производство за престъпление против собствеността“, посочва Калин Стоянов.

За същия период от страната ни са върнати 225 чужденци.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.