Христо Грозев вещае от САЩ: До края на годината Пригожин ще е мъртъв

0

До половин година или Евгений Пригожин ще бъде мъртъв, или ще има втори опит за преврат. Колебая се между двете, но не виждам как няма да се случи поне едно от двете.“ Това казва Христо Грозев в разговор за „Файненшъл таймс“, публикуван в уикенд изданието на лондонския делови вестник.

Думите му са отговор на въпроса дали Владимир Путин не изглежда по-слаб, след като лидерът на частната армия „Вагнер“ бе оставен ненаказан заради въоръжения си метеж от 23 юни.

„Путин излезе по националната телевизия и нарече Пригожин предател. Всеки знае какво правят те с „предателите“ и Путин не го направи. Той иска Пригожин мъртъв. Но още не може да го направи“, казва водещият изследовател на групата „Белингкат“ (Bellingcat). Запитан дали е убеден в прогнозата си какво ще стане до края на 2023 г., той отвръща „да, абсолютно“.

Грозев припомня, че през януари е казал, че до шест месеца Пригожин ще се обърне срещу Путин „и събитията се случиха точно в моята времева рамка“.

Разговорът е воден в Аспен, щата Колорадо, покрай участието на Христо Грозев в местния форум за сигурност на 18-21 юли. В него българинът казва, че в момента за войната в Украйна Путин залага на това изборите за президент на САЩ през ноември 2024 г. да приключат с победа на Доналнд Тръмп или на републиканец, който ще спре военната и финансова помощ за Киев. Той насочва вниманието към това, че може би за пръв път догодина ще има опит за манипулиране от руснаците на предизборната кампания там с помощта на изкуствен интелект.

Запитан откъде мисли, че може да дойде следващ опит за преврат срещу Путин, той казва: „Не мисля, че която и да е част от елита, с изключение на хората от военно-промишления комплекс, вижда някакъв смисъл в тази война“.

„Но те не говорят, защото става дума за „дилемата на затворниците“, допълва Грозев. (бел.ред. – това е известна в психологията ситуация, в която човек вместо да сътрудничи с останалите взима решение, което е изгодно за него, но не е изгодно за групата му и така крайният резултат е по-неефективен от първоначалния замисъл.)

„Те не искат да са първите, направили ход, или последните“, пояснява той и дава пример с руския ген. Иван Попов, който неотдавна критикува „специалната военна операция“ на Путин и изчезна.

Грозев смята, че катализатор за следващ опит Путин да бъде изхвърлен от Кремъл е „или да бъде нарушена „затворническата дилема“, или да се отърват от него чрез по-добре организиран преврат“. „Не се вижда това да се задава сред олигарсите, сред министрите или във ФСБ. Но никой от останалия елит не иска да живее в Северна Корея 2.1 и банковите му сметки да са блокирани. Може да бъде задействано и от друго събитие, например от поврат на фронта.“

На форума в Аспен имаше специален разговор с Христо Грозев, на който той бе попитан как си представя да се случи промяна в Русия. Отговорът му бе, че не вярва тя да дойде отдолу, но „елитът с пари, включващ и хора от спецслужбите“ има интерес от завръщане към някаква нормалност.

„Те разбират, че това може да стане по начин, подобен на това как мафията легитимира бизнеса си в Русия в началото на 90-те години – или както мафията го направи в Америка век по-рано – като станаха квази-нормални бизнесмени. Те могат да наложат приемлива степен на демокрация в Русия“, допълни той.

Христо Грозев, който бе обявен от Русия за издирване в края на миналата година, винаги си отваря очите на четири, отбелязва цитиан от БТА авторът Едуард Лус, националният редактор на британския всекидневник за Съединените щати.

Имам повече време за семейството си

Грозев му казал, че сега има възможност да прекара „значително време“ със семейството си за първи път от февруари, когато беше принуден да напусне Виена, след като австрийските власти му казаха, че вече не могат да гарантират безопасността му. Въпреки че е българин, Грозев бе обвинен от съдебната система на Владимир Путин за „чуждестранен агент“ – по същество враг на Русия с мишена на гърба си. След като претеглил другите варианти за пребиваване в Европа, Грозев стигнал до заключение, че Съединените щати са най-сигурното място. Семейството му остава базирано в Европа, обобщава Едуард Лус.

Попитан в коя част от САЩ пребивава, 54-годишният българин отговорил: „Да кажем, че редувам западното и източното крайбрежие.“

Авторът отбелязва, че Христо Грозев е провел редица разследвания за Русия, разкривайки методите за действие на Путин. Грозев бе част от екипа, получил тази година награда „Оскар“ за документалния филм „Навални“ за опита за убийство на руския опозиционер, който сега е в затвора.

В Европа само във Великобритания мога да бъда в безопасност

Въпреки че не може да обяви българина за „предател“ – най-рисковата категория руски граждани, за които почти неизменно краят е болезнен – Москва очевидно го разглежда като заплаха, пише „Файненшъл таймс“.

Христо Грозев два пъти се е връщал в Австрия при под много строга охрана. При второто посещение – през март, след като баща му починал – полицията казала, че е твърде опасно за него да отиде на погребението. Позволено му било да се срещне със семейството си само за кратко с полицейски придружител в тайна квартира в столицата Виена, отбелязва изданието.

Попитан дали Австрия е най-малко сигурната европейска страна, Христо Грозев отговорил: „Да. Докато ние (от „Белингкат“) разследвахме австрийците, те са ме наблюдавали и аз не знаех за това по това време. Те го правеха изрично по искане на руснаците. Това е дълбоко проникване.“

„Единствената страна в Европа, където мога да дойда безопасно днес, е Обединеното кралство“, казал българинът. Той обаче все още е гневен на лондонската полиция за отказа да допусне него и семейството му на церемонията през февруари в Лондон по връчването на филмовите награди БАФТА.

Както Турция, така и Обединените арабски емирства, които гъмжат от руснаци, са забранена зона за Христо Грозев. „Дубай е Виена на Персийския залив“, казал българинът, който е бил предупреден от властите и в двете страни да не ги посещава: „Не идвайте тук. Ще се опитаме да ви защитим. Никога няма да ви екстрадираме (в Русия). Не можем обаче да гарантираме вашата безопасност.“

„Прави ми впечатление, е, че Грозев е потенциално в дилема като тази на Салман Рушди“, отбелязва авторът на статията. „Той никога няма да знае със сигурност кога е безопасно да се върне към нормалния живот. Какви предпазни мерки взема?“, допълва Едуард Лус.

Знам кога ме следят, затруднява ги моята непредсказуемост

„Знам кога ме следят, но няма да влизам в подробности“, отговорил самият Грозев. „Това, което ми помага, е моята непредсказуемост: нямам определена програма за даден ден. Това прави труден живота за хората в бизнеса със следенето“, посочил той.

Накрая журналистът от „Файненшъл таймс“ пита българския разследващ журналист какво го мотивира да продължи с един толкова опасен начин на живот. След кратък размисъл Грозев се върнал към крехките перспективи пред Путин. „Доказването, че с руския модел е свършено и той ще се разпадне, би изплашило много други кандидат-диктатори и би ги накарало да преосмислят нещата: „Живеех добър живот без да съм диктатор; сега нека се върна към него.“ Поне така се надявам да се случи“, казал в заключение българинът.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.