Хората са в шок: Изрязаха дърветата в центъра на наш град

0

Образувано е досъдебно производство за отрязаните дървета в центъра на Дупница, съобщи БНР, като цитира прокуратурата в Кюстендил.

Разследването е за унищожаване или увреждане на движими вещи. По данни на подалия сигнал в полицията, сечта е осъществена за времето от полунощ до 12:50 ч на 14 април.

След сечта на 13 дървета пред сградата на Общината шокираните жители на Дупница излязоха на протест. Те поискаха сметка от кмета на града Първан Дангов и дори се чуха призиви за оставката му. Той отговори, че пространството не е предвидено за дървета.

В изявление, изпратено до медиите, кметът на Дупница посочи, че Общината има спечелен проект по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Република Северна Македония за засаждане на цветя в пространството пред сградата на общинската администрация.

Според Първан Дангов, липата има агресивна коренова система, която пониква дълбоко в почвата, повдига плочки, бордюри, нарушава подземни комуникации като водопроводи и жици. Препоръката на ландшафтния архитект е била пространството пред администрацията да се преобразува по друг начин, с цветни алеи и без високи дървета близо до сгради.

Премахването на опасните дървета е започнало в неделя, защото в района преминават по-малко хора. Дангов посочва, че от началото на годината са купени и засадени над 3 000 фиданки в различни райони на община Дупница.

„Според мен нито е законно, нито е в интерес на гражданите. Предстои най-горещото лято, а кметът започва масова сеч из града”, коментира жителка на Дупница в ефира на Нова.

„Всички сме шокирани от случилото се. Нищо от това, което каза кметът, не е истина”, посочи пък председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. По думите му няма разрешително за изсичане.

Дни преди това на протест срещу отсичането на дървета се вдигнаха и жители на Добрич, където мащабен ремонт на центъра предвижда отсичане на част от липите там.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.