Горещи разкрития за българката, изплувала в схемите за милиони на Ружа Игнатова

0

Българката Ирина Дилкинска, която беше екстрадирана в САЩ, е обвинена в съучастие в престъпната група на известната „криптокралица“ Ружа Игнатова. Тя е задържана още през юни 2021 в София като екстрадицията ѝ се е проточила заради съдебния процес на две инстанции и проверката на фактите около искането за арест от страна на САЩ, обяви на брифинг говорителят на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев.

„Срещу Дилкинска няма образувано досъдебно производство в България, тъй като престъплението, свързано със схемата на OneCoin, е извършвано на територията на САЩ“, допълни той.

Българка, близка до т.нар. „криптокралица“ Ружа Игнатова, е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с криптоизмамата „OneCoin“, съобщи американското Министерство на правосъдието.

В официалното съобщение се посочва, че Ирина Дилкинска е била екстрадирана на 20 март и ще се яви пред американски съдия.

Българката е ръководила правния отдел на „OneCoin“. В обвинението се твърди, че е помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество, принадлежащо на „криптокралицата“ Ружа Игнатова.

Във връзка с откритата скъпа картина на Джаксън Полък, прокурор Десислава Петрова от СГП, коментира: „Все още не е имало действия по продажба на картината. Установява се и какъв е бил нейният път до България“.

До момента творбата не е била обявявана за издирване. 

На гърба си картината има послание до холивудската звезда Лорън Бекол. „На моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекъл. Честит рожден ден! 16 септември 1949“.

Датата 16 септември съвпада с рождения ден на холивудската актриса, която през 1949 година е изгряваща звезда на американския екран.

Освен посвещението, върху картината има поставени и други знаци, които ще бъдат оповестени след като стане ясно кое е автентично и кое не, коментира Петрова.

Към момента е установено, че стилът и техниката на творбата отговарят на стила на Джаксън Полак. Извършеният флуоресцентен анализ, който показва точния химичен състав на цветовете, показва, че използваните пигменти са сходни с пигментите, ползвани от Полък в други произведения.

Комисия от трима български експерти, обаче, уточнява, че макар и важно, това не е заключително доказателство за това дали творбата е оригинал. Те препоръчват да се направи анализ на свързвателя на боите, за което е необходимо вземането на проба – нещо, невъзможно на този етап, коментираха от СГП.

По указания на наблюдаващия прокурор се подготвя допълнителна експертиза на произведението. Ще се търси и международна правна помощ.

Антимафиотите у нас са реагирали на сигнал, че се подготвя продажбата на значимо произведение на изкуството. Българинът, у когото е открита картината, не е бил неин собственик, а я е съхранявал. Той казва, че не е знаел дали платното е автентично или не.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.