Гигантско сметище цъфна в „Столипиново“, къде са RDF инсталациите?

0

Гигантско сметище около коритото на река Марица в „Столипиново“ се е появило преди месец и никой не е направил и опит да го разчисти, сигнализира читател на „24 часа“. Става дума за ул. „Крайречна“ на номер 12/14/16/18.

Изхвърлянето на всякакви отпадъци в различни зони на „Столипиново“ е обичайна практика. От „Чистота“ периодично извозват отпадъците, но после се появяват нови боклуци.

Преди няколко месеца с чистотата в квартала се зае вече бившият главен прокурор Иван Гешев, който обеща да бъдат поставени още контейнери за смет там.

Както вече crime.bg писах, проблемът с отпадъците няма да се реши сам – нужно е държавата да се ангажира в партньорство с частния сектор за изграждане на инсталации за производство на енергия с RDF (горива, получени от отпадъци), която технология е доказана от много години и е напълно безопасна за гражданите.

Над 500 са изградените и действащи подобни инсталации само в Европа. Най-ярки примери представляват съоръженията в Копенхаген и Виена. Тяхното разположение в централните части на градовете е доказателство, че работата им няма негативно въздействие върху качеството на въздуха и не създава рискове за здравето на гражданите.

Накрая, вместо зловонни сметища, ще имаме усвоени отпадъци, които ни носят енергия.

Ползите от RDF инсталацията са финансови и екологични. Без завод за оползотворяване на нерециклируемите отпадъци би се пристъпило към депониране, което е най-вредното решение за околната среда, защото при него се отделят парникови газове, замърсяват се почвата и водите. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.