Гешев: До месец приключваме разследванията за къщата в Барселона и кюлчетата на Борисов

0

Две разследвания, свързани с бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, ще приключат съвсем скоро и най-вероятно преди евентуални нови парламентарни избори. „До месец, месец и нещо приключваме и двете разследвания“, категоричен беше в интервю по БНТ главният прокурор Иван Гешев. От думите му стана ясно, че по двете разследвания са чакани отговори от Кипър (б.р. вероятно за къщата в Барселона) и една банка в ЕС и вече са получени.

Разследването „Барселонагейт“ се забави над две години. Наскоро в интервю за БНР Гешев обясни, че проверките се бавят заради съдебните власти на Кипър. От Кипър прокуратурата чакаше правна помощ за разкриване на банкова тайна и предоставяне на данни от местния Търговски регистър.

От коментара на Гешев не станаха ясни повече детайли за банката от ЕС, от която се чакат отговори, но изказване на темата кюлчета и мнението на европейска банка направи скоро Бойко Борисов. Борисов заяви, че не се притеснява от разследването, защото от френска банка е дошла информация, че едно от банкнотите не е истинска. Борисов уж цитира по темата главния прокурор Гешев, който обаче не е обявявал в такава конкретика източника на информация.
В отговор на журналистически въпрос за приликите между разследването на финансите зад къщата в Барселона и Nexo Гешев обясни, че и в двете разследвания част от проверките са за пране на пари. „Но от едната страна има една къща, а от другата – 95 млрд. лв.“, каза главният прокурор. Той не омаловажавал, а само правел аналог.

Има защитен свидетел по разследването Nexo, на когото е предоставена защита от бюрото за защита към правосъдното министерство, обяви още Гешев.

Той отрече да има каквато и да е било връзка между постигнатото споразумение в САЩ за изплащане на санкции от страна на компанията и разследването в България. „Няма никакво отношение към българското разследване или други наказателни производства или разследвания в ЕС. Все едно да платиш глоба за пресичане на червено и да не те преследват за убийство“, даде пример Гешев. Той бил информирал главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс за част от действията на българската прокуратура. Очаква се двама от обвиняемите по аферата да бъдат обявени за издирване и по линия на Интерпол, каза още Иван Гешев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.