ГЕРБ поиска: До живот в килия за убийците на пътя

0

Затвор до живот, и то без право на замяна – такава присъда може да получат пияни или дрогирани шофьори, убили един или повече човека на пътя. Минималното наказание е 22 години.

Същото важи и ако шофьорът няма книжка, движел се е с повече от 50 км/ч над позволеното, ако е минал на червено, ако е избягал от местопроизшествието или е отказал да бъде тестван за наркотици и алкохол.

Това предвиждат поправки в Наказателния кодекс, внесени от депутати от ГЕРБ между двете четения на кодекса. С тях депутатите предлагат да се въведе понятието “пътно убийство”, за което са разписани различни присъди.

По-тежки са те за умишлено престъпление, като за такова се смятат случаите, в които са нарушени правилата за движение по пътищата. Ако тогава при катастрофа има жертва, виновният шофьор се наказва най-малко със затвор от 13 години, а най-тежката присъда е до живот.

При повече от един загинал или при една жертва, но с пострадали със средна или тежка телесна повреда минималното наказание се вдига на 15 години, а максималното пак е доживотен затвор. Същото важи, ако катастрофата е станала на пешеходна пътека.

В настоящото предложение на депутатите от ГЕРБ не са разписани конкретни промили, а наказанията са разделени на това дали са причинени леки, средни или тежки телесни повреди на пострадалите лица.

До 17 години затвор например може да получат пияни или дрогирани шофьори, които убият човек на пътя, или при умишлено причиняване на тежка телесна повреда, в по-леки случаи при причиняване на средна телесна повреда – от 10 до 15 години затвор.

Така при причиняване на значителни имуществени вреди или леки телесни повреди предложението гласи лишаване от свобода от 4 до 10 години, при причиняване на средна телесна повреда на едно или повече лица – от 8 до 13 години, в особено тежки случаи – от 10 до 15 години.

Най-тежки са наказанията, когато са настъпили тежки телесни повреди на едно лице и средни телесни повреди на други лица в особено тежки случаи лишаването от свобода стига от 12 до 17 години.

По-леки са санкциите, ако катастрофата е станала по непредпазливост – тогава максималното наказание е 12 години и то в особено тежките случаи.

Ако виновният шофьор, причинил произшествието, се обади на спешния телефон 112 и окаже помощ на пострадалите, присъдите се намаляват чувствително. В тези случаи най-леката става 1 година затвор, а най-тежката – 12 години.

Промените в Наказателния кодекс станаха актуални, след като зачестиха случаите на смърт на пътя, а наскоро живота си загубиха двама младежи на столичния булевард “Сливница”, пресичайки на пешеходна пътека.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.