ГЕРБ е №1, ДПС плътно зад ПП-ейките

0

ГЕРБ продължава да е първа политическа сила. Ако днес имаше парламентарни избори, за партията на Бойко Борисов ще гласуват 23.8% от всички, които със сигурност ще отидат до урните. Това показват данните от проучване на социологическата агенция „Маркет линкс“ по поръчка на Би Ти Ви. То е проведено в периода 26 януари – 4 февруари сред 1016 пълнолетни граждани по метода пряко лично интервю и онлайн анкета.

На второ място се нарежда „Продължаваме промяната – Демократична България“ със 17.2%. ДПС е трета политическа сила с 12.1% подкрепа.

Социологът от „Маркет линкс“ Добромир Живков уточни пред Би Ти Ви, че само БСП би увеличила присъствието си в парламента при предсрочни избори. 8.5% от анкетираните са заявили, че ще гласуват за социалистите. Така политическата сила запазва петото си място, но се доближава все повече до „Възраждане“. Партията на Костадин Костадинов е четвъртата най-предпочитана политическа сила, като води с 1.4 процентни пункта на БСП.

„Има такъв народ“ остава малко под границата за влизане в парламента с 3.8%. Близо една пета от участниците заявяват, че няма да гласуват или няма да подкрепят никого в случай на предсрочен вот.

От агенцията не отчитат сериозни промени в електоралните нагласи спрямо последното си проучване от началото на декември миналата година. Единствената по-съществена разлика е намалената с 0.6 процентни пункта разлика между БСП и „Възраждане“. Преднината на ГЕРБ пред „Продължаваме промяната – Демократична България“ продължава да е на едни и същи нива.

Това е първото за годината социологическо проучване на агенцията. То идва само месец преди да се осъществи ротацията на премиерите, която в последните дни предизвиква сериозни спорове заради полемиките кой да бъде министър на външните работи. Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дори заговори за предсрочни избори.

По-голяма част от анкетираните очакват ротацията в управлението на страната да премине без трусове. 43% са на мнение, че ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще успеят плавно да се сменят в управлението, докато 40 на сто са скептични и не очакват преходът във властта да бъде плавен и безпроблемен.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.