Георги Марков прогнозира: Главният прокурор ще надживее и новия парламент

0

Част от изказванията на Джеймс О’Брайън, който ръководи службата за координация на санкциите в американската администрация, по Нова.тв в неделя, 19 февруари, скандализираха българската общественост. „Искаме системата да бъде променена, партиите да направят реформите в съдебната власт, които вече са изисквани от ЕС“, заяви открито О’Брайън в предаването „На фокус“.

Координаторът показва ясно каква е целта на санкциите и какво САЩ очакват като резултат: „Надяваме се резултатът да бъде да се мотивират коалиционни партии, групи от партии да се обединят в новия парламент и да приемат реформи в съдебната власт, които вече са изисквани от ЕС“. 

Ето как коментира темата от правна гледна точка бившият конституционен съдия и екс депутат Георги Марков пред Епицентър.бг. Според конституционалиста главният прокурор Иван Гешев „ще преживее“ и новия парламент.

Преди година на 9 февруари Георги Марков прогнозира, че Иван Гешев ще надживее правителството на Кирил Петков и 48-мия парламент.

Ще успее ли новият парламент, след настойчивото искане на САЩ да приеме  законопроекта за механизма за освобождаването на главния прокурор?

Ето новата прогноза на Георги Марков:

„Новата ми прогноза е, че Гешев ще надживее и следващия парламент, който очевидно ще е къс. Дори и да се направи правителство, то ще падне бързо. С Радев ще посрещнем Великден, Гергьовден, Петровден.

На 2 август ще се събудим със световен рекорд – 1 година президентско управление в парламентарна република.

Законът сам по себе си не може да свали Гешев и да избере нов главен прокурор. Може само да предвиди процедура как това да стане. Законът РАДЕВ-ЗАРКОВ е избрал най-идиотската и най-противоконституционната в историята на правото в България формулировка – съдия, вместо да осъществява правосъдие и да правораздава, да стане разследващ орган със задача да разследва Гешев.

Дори и да не бъде отменен от КС този закон, което ще е самоубийство и срам за конституционното ни правосъдие, поне една година няма да има друг главен прокурор. Защото, първо трябва да се избере неолиберален върховен съдия, който да разследва Гешев, да речем такъв като Лозан Панов.

Следва тежка процедура във ВСС с предложение Радев да го освободи. След това започва дълга и тежка процедура във ВСС за издигане на нов главен прокурор, който да бъде евентуално назначен от президента. И в двата случая са необходими и квалифицирани мнозинства.

Важно е да се знае, че в момента ВСС е с изтекъл мандат и работи до избора на нов. При това в намален състав. Съдии го напуснаха, мисля че скоро ще го напуснат още.

Съдебната власт избра своята квота. Но изминалият парламент не избра своята квота от 11 души. Нямаше как 11 души да получат 2/3 мнозинство.

Повтарям –  тази година няма да има нов главен прокурор, домашното остава за догодина.

Иначе като гледам – имаме 34 години побългарена СЛУГИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ.

За България се търси тип Кьовеши, която разсипа Румъния, та да доразсипе България. Много важно е да се каже, че Кьовеши е работила с американските тайни служби и накрая бе махната за злоупотреба с власт от Румъния. Сорос я уреди за Европейски главен прокурор.

В Румъния нямаше кой да я вземе на работа.

Ако българският парламент го направи, това ще преобърне политическия живот у нас с главата надолу“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.