Георги казал на Дебора: Не съм сигурен, че ако те хвърля, ще оцелееш

0

Как 26-годишният Георги Георгиев е причинил средна телесна повреда на Дебора Михайлова, изразяваща се в черепно-мозъчна травма. Този въпрос станал основен на разпоредителното заседание за насилието над 18-годишното момиче в Пловдивския районен съд на 14 февруари.

Делото отиде там, след като всички районни съдии в Стара Загора отказаха да го гледат. Преди седмица при закрити врата в съда в Пловдив беше решено обвинителният акт да се върне на Старозагорската районна прокуратура, за да се поправи. Причината – правата на Георги Георгиев са нарушени, защото не можел пълноценно да организира защитата си, тъй като не разбирал в какво е обвинен, пише „24 часа“.

Побоят, придружен с подстригването на Дебора, стана през юни м.г., но случилото се придоби известност близо месец по-късно.

В диспозитива на обвинителния акт пишело, че Георгиев е причинил средна телесна повреда на Дебора. За телесните увреждания било описано, че това станало с удар с юмрук по главата и чрез нанасяне на 18 прорезни рани с черен макетен нож. Така на момичето била причинена двустепенна средна телесна повреда – черепно мозъчна травма, изразяваща се в мозъчен оток, и лека мозъчна контузия, която е причинила разстройство на здравето, временно опасно за живота, и обезобразяване на части на тялото.

В обстоятелствената част подробно били изброени факти, но не за средна, а за лека телесна повреда. Всеки обвинителен акт се състои от обстоятелствена част и диспозитив, където е формулирано обвинението.

Тъй като делото се гледа в Пловдивския районен съд при закрити врата, подробностите за връщането му бяха оскъдни. Седмица по-късно “24 часа” научи повече детайли.

След като Георги ударил Дебора с юмрук в лявата половина на лицето, тя получила травматичен оток, охлузване по лявата скула, кръвонасядане по клепачите на лявото око, кръвонасядане по лявата очна ябълка, счупване на носните кости и счупване на предната стена на левия синус с последващо кървене.

Всички тези факти обаче били за лека телесна повреда. Липсвали детайли за черепно-мозъчната травма. Тя се изразявала в натрупване на кръв под паяжиновидната обвивка на мозъка, смята съдът.

Прокуратурата вече съобщи, че ще протестира връщането на делото, тъй като нямало как да се установи кой от двата удара е причинил телесна повреда.

Според обвинението ударът в лявата половина на лицето зашеметил и дезориентирал Дебора. Това улеснило Георги да я повали по гръб, след което седнал отгоре ѝ и притиснал с крак дясната ѝ подмишница, за да я обездвижи. Именно докато бил в тази позиция, той извадил машинката и я подстригал.

Георгиев, който официално се води безработен, макар че без договор е работил като пазач на заведение, има три обвинения – за причинена с особена жестокост средна телесна повреда, за принуда и за закана с убийство. Според обвинението той е отправил 6 заплахи от април до 25 юни 2023 г.

Едната била, че написал на Дебора, че ако му изневери, ще я изхвърли през терасата.

Втория път я хванал с едната ръка за гърлото и я стиснал. След това я пуснал и казал: “Спокойно, няма да умреш.” Третия път скочил от леглото, отворил прозореца и казал: “Не съм сигурен, че ако те хвърля, ще оцелееш”. Четвъртото заканително съобщение гласяло: “Искам да внимаваш какво правиш, защото, ако ми кажат нещо, не знам какво ще правя. Ще ти закача главата. Пишеш ли си с някого, мамка ти, ще те смеля”. Последвало ново заплашително съобщение: “Чакам те, бесен съм. Много ме дразниш. Малеее, направо те убивам.”

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.