ГДБОП: Ето как се крадат милиони със сменен IBAN на банковата сметка

0

Български фирми губят милиони заради киберпрестъпления. Най-големи измами стават чрез смяна на номера (IBAN) на банкова сметка, каза Владимир Димитров, ръководител на дирекция “Киберпрестъпност” в ГДБОП.

Хакерите следят електронната кореспонденция между две фирми. След като в изпращаните мейли фирмите договорят всички условия по сделката и се стигне до плащане, хакерите сменят в поредния мейл номера на банковата сметка, по която трябва да бъдат преведени парите. Така фирмата купувач превежда пари по сметка на хакерите вместо по банковата сметка на доставчика.

На всеки четири дни някоя фирма губи по 30-50-100 хил. евро, каза Владимир Димитров. А няколко пъти в годината компании губят милиони, допълни той. Владимир Димитров участва в конференция, на която бяха представени резултатите от национално представително проучване на тема киберсигурност: “Кибер здраве България 2023”, проведено от социологическа агенция “Тренд” по поръчка на Съюза за стопанска инициатива (ССИ).

Много голям проблем за фирмите е и хакване на някой компютър и криптиране на наличната информация на него. След това хакерите искат откуп, за да дадат паролата за отключване на информацията. Ако фирмата не плати, реално губи криптираните данни, които може да са от съществено значение за дейността ѝ.

90% от пробивите в различни организации се дължат на човешка грешка, каза Красимир Симонски, зам.-председател на ССИ. Във фирми, в които компютрите са вързани в обща мрежа, ако хакерът пробие един от компютрите и криптира информацията на него, може да направи това и с всички останали компютри в мрежата. Най-често това става, като някой служител от фирмата отвори мейл, изпратен от хакерите.

Често срещана измама е и чрез платформи за търговия с акции, злато, криптовалути. Хора се регистрират за търговия с тези активи, откриват си сметка, внасят в нея пари, а след няколко месеца, когато решат за изтеглят парите, се оказва, че са станали жертва на измама. Има случаи, при които чрез тази схема хора са изгубили по 50-70 хил. евро, обясни Владимир Димитров.

Много разпространени са и романтичните измами. Измамници от чужбина се свързват с българки чрез социалните мрежи и започват да комуникират с тях. Най-често се представят за американци и на някакъв етап от общуването казват, че са им необходими пари, за да дойдат до България и да заживеят с жената, която е жертва на измамата. Има жени, които продават имоти, взимат заеми, за да преведат сума от например 10 хил. евро. След като дадат парите комуникацията с тях спира и така те разбират, че са станали жертва на измама.

Част от дейността на дирекцията “Киберпрестъпност” в ГДБОП е и следене в интернет на хората, които свалят детска порнография. Всяка седмица задържат такива граждани в различни населени места на страната.

В дирекцията “Киберпрестъпност” работят 50 души, които се противопоставят на 15 различни вида киберпрестъпления, каза Владимир Димитров. Предстои на сайта на ГДБОП ясно да бъдат описани тези видове престъпления, допълни той. Целта е хората да бъдат по-осведомени, за да не стават жертва на хакерите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.