Гърция екстрадира бивш граничар-каналджия, обвиняем за смъртта на 18 мигранти

0

Гърция ще екстрадира бившия граничар Валентин Христов, който е шестият обвиняем за смъртта на 18 мигранти край Локорско.

Нелегалните чужденци починаха мъчително при задушаване, след като бяха натъпкани в камион и оставени без кислород часове наред. Останалите 34 техни спътници оцеляха, а някои от тях бяха настанени за лечение в болници.

Христов е обвиняем и за участие в престъпна група и каналджийство, а за решението на гръцките власти съобщава БТА по информация от Софийската градска прокуратура. Той даде и съгласието си да бъде предаден на българските власти, каза преди дни говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Очакваше се решението на съда в Солун.

Очаква се той да бъде предаден в България в следващите дни, като при пристигането си ще бъде задържан за 72 часа и след това ще бъде гледана мярката му за неотклонение.

Христов е бил свръзката между „Гранична полиция“ и трафикантите. Той е давал информацията откъде да минат мигрантите и точно на кое място могат да се прехвърлят през оградата с Турция. Информирал още кои гранични полицаи няма да създават проблеми на нелегалните чужденци.

Според прокурорите по делото Василена Атанасова и Чавдар Железчев бившият граничар е играел ръководна роля в престъпната група.

Установено бе, че чужденците са преминали със стълба телената ограда на границата с Турция. Дни по-късно, в горска местност в района на Ямбол, са били натоварени във въпросния камион. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.