Галина и Гюнеш Али, обвинени за кражба на 54 млн. паунда, докарвали българи в Англия за помощи

0

Петимата българи, които бяха признати за виновни за една от най-големите измами с помощи в Англия, са докарвали специално хора от България, за да кандидатстват за различни социални плащания.

Това разкри представител на Кралската прокуратура по време на финалното съдебно дело в Лондон. То започна във вторник и се очаква да продължи няколко дни заради големия обем доказателства. Според разследващите Гюнеш Али, Галина Николова, Стоян Стоянов, Цветка Тодорова и Патриция Панева са успели да заграбят 54 млн. паунда от британската хазна.

Петимата присъстваха в съдебната зала, но отказаха коментар пред медиите. Същото направиха и техните адвокати, които обясниха, че предпочитат да говорят след окончателното приключване на процеса. На предишното дело през април те се признаха за виновни по повдигнатите им обвинения за измама и пране на пари.

Прокурорът заяви, че те са отправили повече от 6000 фалшиви молби за социални плащания.

Не всички пари обаче са отивали в обвиняемите. Някои са получавани и от реални хора, на които те са помагали да вземат помощи. В повечето случаи са използвали фалшиви документи, включително за раждане на деца, които не съществуват.

В залата бе излъчен и клип, открит в телефона на Гюнеш Али. На него според прокурора той разхвърля стотици банкноти от по 20 паунда, докато жена ги събира. Чува се и мъжки глас, който ѝ казва: “Събирай боклук”.

Излъчени бяха кадри и от полицейската акция в хранителен магазин, в който е работила Галина Николова. В задната му част се вижда малка стая с компютри и хора, които чакат да се кандидатства за помощи от тяхно име.

Престъпната им схема е действала близо 5 години, преди те да бъдат арeстувани за първи път през май 2021 г. При претърсване на домовете им полицията е открила 750 000 паунда, натъпкани в куфари и чанти, както и голямо количество фалшиви финансови документи. Създавали са кухи компании, за да могат да представят различни финансови документи пред британските социални служби.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.