Експертиза мотае делото за разстрела на Женския пазар

0

Делото за убийството на Женския пазар в София се бави заради комплексна експертиза.

„Останалите доказателства са събрани. Не мога да се ангажирам със срок, в който ще бъдат готови вещите лица“, каза говорителят на Софийската градска прокуратура и зам.-градски прокурор Десислава Петрова пред „Сега“.

41-годишният Иво Андреев беше застрелян от свой съсед през ноември заради спор за монтиране на врата. Трагедията стана пред очите на съпругата на жертвата. След убийството се разбра, че семейството на загиналия много пъти е подавало жалби в полицията за вербална и физическа агресия. За престъплението беше задържан 62-годишният Константин Дамов, който е бивш военен и притежава законно оръжие.

„Институциите не работят. Ние нямаме контрол и инструмент, с който да се защитим“, заяви съпругата на убития Надя Андреева. „Аз бях в четвъртия месец. Той започна да ни обижда. В момента, в който аз му казах да спре да рита и да поговорим човешки, той тръгна към мен и замахна с юмрук към корема ми. В този момент Иво го изрита с крак, за да го отблъсне“, разказа още тя след убийството.

Надя сподели и повече подробности за деня, в който мъжът ѝ е убит. По думите ѝ Дамов е използвал всичките куршуми. Стрелял е в корема и в главата на Иво Андреев. Насочил е пистолет и към един от майсторите, които в този момент, заедно с Иво са поставяли междинна врата в общите части на кооперацията. „Слязох по стълбите, видях Иво – целият в кръв, лежеше, беше в безсъзнание, но дишаше“, разказа още жената. Тогава Константин Дамов я заплашва, като заявява, че тя „е следващата“. По чудо не стреля.

Днес Софийският апелативен съд ще разгледа като втора инстанция поредното искане на Дамов да бъде пуснат от ареста. Досега магистратите отказват да го пуснат с по-лека мярка за неотклонение заради множеството заплахи, които обвиняемият отправял към семейството на жертвата.

Дежавю

Случаят много напомня на трагедията, която се разигра с психолога Иван Владимиров, който преди месец беше застрелян от свой съсед – бивш полицай със законно притежавано оръжие. Макар че той е бил уволнен от службата си в МВР преди повече от 20 години, оръжието е останало у него.

След убийството съседи и майката на убития Владимиров казаха пред медиите, че много пъти са били подавани сигнали срещу задържания Румен Тонев, който тормозел и заплашвал съседите, но властите не са предприели действия.

МВР и прокуратурата потвърдиха за съществуването на сигнали срещу Тонев, но не изнесоха информация за това дали по тях е направено нещо.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.