Дядото, ограбен с 19 000 лв.: Ако не бяха намерили парите, нямаше да съм жив!

0

Единствен начин да си отървеш кожата, парите. Ако не бяха ги намерили, дядото нямаше да го има. Това разказа пред БНТ възрастният мъж от видинското село Макреш е ограбен от хора, които преди месец пуснал да ремонтират покрива на къщата му. Нападателите отнели спестените от мъжа близо 19 000 лева. Трима са задържани от автопатрул на „Гранична полиция“, а един е обявен за общодържавно издирване. В селото, където хората са предимно възрастни, казват, че се страхуват от кражби и не спят спокойно нощем.

85-годишният Нино Нинов е нападнат в дома си към 21.30 в понеделник, докато гледал телевизия.

„Изведнъж усетих, че нещо на устата ми ме хвана тук. Аз обърнах поглед, видях. Какво правите тука? Кой ви пусна? Ох, какво беше. Ние сме от енергото, профилактика. Рекох, каква профилактика бе, я се разкарайте. И той ме притисна тука, а през другото време другия тарашува у друга стая“.

Отнети са всичките пари на възрастния мъж, включително и спестяваните за внуците му, които са в чужбина.

„Едни пари бях ги приготвил да ги преместя, плащах едни дърва и той как ме държеше така за гушата и се разправяме да ме пуснат и той бръкне с ръката, взе парите. Аз му ритнах ръката. През това време другия тарашува у друга стая. Намериха другите, които бяха приготвени за Канада. Да ви кажа, че съм герой бил, не съм. Единствен начин да си отървеш кожата, парите. Ако не бяха ги намерили, дядото нямаше да го има.“

Нападателите счупили бравата на входната врата, за да не може възрастният мъж да излезе. Отнели мобилния му телефон. Едва на следващия ден Нино сигнализирал в полицията за нападението в дома си. Извършителите на грабежа са от монтанското село Студено буче и са познавали жертвата.

„Познавали са го, тъй като преди месец, месец и половина са работели при него, правили са ремонт на покрива му и вероятно тогава са видели от къде влиза евентуално за да извърши съответните разплащания с тях“, каза старши комисар Петър Коцин, директор на ОД на МВР – Видин.

Трима от извършителите са задържани край съседно село от автопатрул на „Гранична полиция“.

Парите скоро ще бъдат върнати на собственика им, съобщиха от прокуратурата, но в Макреш съседите на Нино казват, че нощем не спят спокойно. Задържаните за грабежа в селото са с криминални прояви, като двама от нападателите са рецидивисти. Единият наскоро е излежал в затвора присъда за друг грабеж.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.