Душманинът на Станка Марангозова в болница

0

В болница се намира соченият за поръчител на убийството на Станка Марангозова – Иво Масларов! Това става ясно от определение на Софийския градски съд, пише в. „България Днес“. В последните седмици здравето на бизнесмена се влошава рязко и на два пъти влиза в болница.

Още на 10 януари се установява, че той е получил исхемичен мозъчен инсулт, мултиинфарктна енцефалопатия и епилептични припадъци. На 25 януари Масларов отново получава припадък и е закаран от Бърза помощ в столичната Първа градска болница. Дъщеря му уведомява сектор „Пробация“ към Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, че татко й е излязъл от вкъщи, където трябва да стои заточен под домашен арест с гривна. Системата за електронно наблюдение също отчита излизането на подсъдимия от жилището му.

Това налага прокуратурата спешно да се произнесе за мярката на Масларов, пише в определението си съдия Иво Хинов. По думите му, ако обвинителите не се съгласят да смекчат мярката, трябва да се внесе искане за преразглеждането й от съда.

Покрай разследването на покушението срещу финансистката от 10 октомври 2019 г. се разбира, че заподозреният като негов поръчител Масларов е духнал. Приживе Марангозова го съди заедно с бизнесмена Веселин Денков – Весо Брадата за изнудване във връзка с неуредени сметки. След няколко години в неизвестност и издирване с червена бюлетина на Интерпол се разбира, че Масларов е задържан в Германия. Властите го екстрадират, но арестантът изкарва кратко в софийския кауш. Пуснат е вкъщи заради епилепсията. За разлика от него, Денков изкарва месеци зад решетките.

За убийството, извършено в столичния жк „Младост 1“, освен Денков и Масларов са обвинени офицерът от Националната служба за охрана Борис Иванов и кримигероят Петър Костов-Стъкларя. Разследването първо е започнато в Софийската градска прокуратура, след това минава през закритата вече спецпрокуратура, която тогава се занимава с организирани престъпни групи. Заради служебното качество на човека от НСО производството е изпратено във Военноокръжната прокуратура.

През лятото на 2021 г. магистратите с пагони решават, че в обвинителния акт има пропуски, и го връщат за ремонт. Прокуратурата отново го внася във Военния съд в София, но двама съдии си правят отвод поради предишни произнасяния. Третият праща делото на Върховния касационен съд с молба за определяне на нов съд, който да гледа процеса. Върховните съдии го пращат към Военния съд в Пловдив, като дават указания процесът да се разгледа от граждански съд съобразно изисквания на Европейския съд по правата на човека.

Магистратите с пагони под тепетата връщат папките на Военна окръжна прокуратура София, която да упражни правомощията си за определяне на подсъдността. Така обвинителният акт е внесен отново във Военния съд в Пловдив. На 9 януари т.г. съдия-докладчикът се мотивира, че нормата в закона ни противоречи на ЕКПЧ, и отново връща делото на софийската Военноокръжна прокуратура. Тя на свой ред внася обвинителния акт в Софийския градски съд.

Според съдия Хинов, за да бъде гледано от градски съд, делото трябва да бъде внесено от окръжна, а не от военна прокуратура. Затова сега наред са градските прокурори на София, които трябва да внесат обвинителния акт и да сложат край на кашата кой съд да се произнесе за убийството на 46-годишната Станка Марангозова.

Преди време разследващите се хвалят, че са събрали 100 тома с доказателства срещу извършителите. Аферистката е гръмната в колата си, след като паркира пред дома си в бл. 18. Килърът е моторист, който скрива пистолета със заглушител зад букет с изкуствени бели рози. Той проследява жертвата си, вади букета и почуква на стъклото на шофьорката. След като мишената сваля прозореца, получава три изстрела в главата. Убиецът бяга с мръсна газ, а по-късно моторът му е открит в езерото в Чепинци.

Криминалистите са категорични, че изпълнителят е аматьор, защото оставя гилзите и проектилите на местопрестъплението. Така се установява, че оръжието е 9-милиметрово. Смята се, че Марангозова е ликвидирана заради участие във финансова пирамида за над 65 млн. лева. Като лицензиран брокер за операции на борсата, паралии й поверявали десетки милиони с уговорката да ги върне с печалба. Това невинаги ставало и се случвало аферистката да получава смъртни заплахи. По-рано тя е разследвана за източване на солидната сума и е арестувана за пране на пари.

Заканите срещу нея затрудняват разследването, но следователите са категорични, че неуредени отношения между Марангозова с Денков и Масларов са причина за фаталния й край.

Самата Марангозова се оплаква, че още преди години Масларов й дал пари за инвестиция. Недоволен от печалбите, започнал да я изнудва и прехвърля дълга към кредитната къща на Денков. Тя пуска сигнал за изнудване до прокуратурата, а обвинителният акт срещу Денков и Масларов е внесен в закрития вече спецсъд ден преди убийството на брокерката.

Следена е

Следена от поне месец преди убийството е била Станка Марангозова. Според прокуратурата извършител на убийството е Стъкларя, подпомаган от Венцислав Пиров и Иванов, Масларов е поръчител, а Денков – финансист на мократа поръчка. Подполковникът от НСО разпределял задачите между участниците в групата и обяснявал детайлите. Масларов му предал бележка с имената на Марангозова, номер, марка и цвят на колата. Пиров се спасява от обвинения, след като издава схемата. Стъкларя също си признава.

При огледа криминалистите откриват в пежото на жертвата тракер. В автомобила на гарда е намерено устройство за проследяване и подслушване.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.